Γλυκά

Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών

Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Με μήλα, σταφίδες και πολλά αρώματα!
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Το γλυκό της σημερινής ανάρτησης φτιάχτηκε στο τέλος του
περασμένου μήνα. Από τα τέλη Αυγούστου και μετά σχεδόν πάντα υπήρχαν
περισσεύματα άρτου στο σπίτι. Όσο κι αν δεν του φαίνεται, ο Σεπτέμβρης έχει πολλές
γιορτές και εδώ στην Κρήτη όλο και κάποιος  σε κάθε οικογένεια θα έχει “ταμένη” αρτοπλασία οπότε παίρνει ολόκληρο άρτο στο σπίτι. Έτσι τις λέμε.
Αρτοπλασίες και όχι αρτοκλασίες όπως θα ήταν ίσως πιο σωστό.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Ο άρτος που
χρησιμοποιήθηκε ήταν από περίσσευμα  από την αρτοπλασία του Άη Γιάννη του
Θεολόγου στις 26 του Σεπτέμβρη ή ίσως του Αγίου Ευσταθίου στις 20 του μήνα… Επειδή από τώρα και μετά οι γιορτές είναι ακόμη πιο συχνές και όλο και κάτι μπορεί να σας βρεθεί, θεώρησα καλό να την καταγράψω.
Όχι δηλαδή ότι δεν γίνεται και με άλλα ψωμιά. Ακόμη και με απλό καθημερινό
ψωμάκι μπορούμε να το φτιάξουμε, αρκεί να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.Η κρητική αρτοκλασία έχει συνήθως αρκετή ζάχαρη κι έτσι εδώ έβαλα 3/4 της κούπας.
Περισσεύματα
τσουρεκιού είναι ιδανικά για τέτοιου είδους ανακυκλώσεις με κάποιες παραλλαγές
που θα δείτε στις παρατηρήσεις. Έχω ήδη προτείνει παρόμοια συνταγή. Η ουσιαστική διαφορά τούτης εδώ τη είναι η προσθήκη του τριμμένου μήλου που δίνει στο αποτέλεσμα άρωμα μηλόπιτας!
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Όπως και να το φτιάξουμε τελικά αυτό το “τύπου πουτίγκα” γλυκάκι, θα το απολαύσουμε
σίγουρα περισσότερο από τα μπαγιάτικα απομεινάρια των αρτοσκευασμάτων που
περισσεύουν συνήθως!
Υλικά:
5 κούπες άρτου κομμένου σε κυβάκια μεγέθους μικρού
λουκουμιού
2 κούπες γάλα
1/3 του πακέτου βούτυρο
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη ( μισή σκούρα –μισή λευκή, αλλά αν μας λείπει
κάποια δεν πειράζει)
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι μπέικιν
1 σφηνάκι λικέρ της επιλογής μας
1 κούπα τριμμένο μήλο
1 κούπα σταφίδες
Επί το έργον:
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Κόβουμε τον άρτο ή το ψωμί σε κυβάκια, μαζεύοντας και τα
ψίχουλα που δημιουργούνται και μετράμε  5
κούπες (πατάμε λίγο τον άρτο αλλά όχι εντελώς…)
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Βάζουμε τη μια κούπα το γάλα με
το βούτυρο να ζεσταθούν και να λιώσει το βούτυρο  (να κάψει το γάλα ώστε με τη θερμότητά του να
λιώσει το βούτυρο) . Αυτό μπορεί να γίνει σε κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Βάζουμε
το υπόλοιπο γάλα με τις ζάχαρες, τα αυγά και τα αρωματικά, το λικέρ και το μπέικιν σε μπλέντερ ή σε multi και
τα κτυπάμε αρκετά, να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Σε μπολ
βάζουμε τα κυβάκια του άρτου , τα τρίμματα του μήλου και τις σταφίδες και  τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ανάβουμε
κάπου εδώ το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Αδειάζουμε
πάνω  στο μείγμα του μπολ τα μείγματα του
γάλακτος  και αφήνουμε να τραβήξουν για
κανένα δεκάλεπτο.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένο πυρέξ (μεγέθους 33Χ23 είναι το δικό μου)  και το στρώνουμε να έχει παντού
το ίδιο πάχος.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Ψήνουμε το γλυκό μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για μια ώρα
περίπου. Το σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου σκέτο ή πασπαλισμένο με
αχνοζάχαρη και κανέλα.
Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών
Παρατηρήσεις:
1)Όπως προανέφερα, έβαλα λιγότερη από μια κούπα ζάχαρη γιατί ο άρτος ήταν
γλυκός. Αν  χρησιμοποιήσουμε απλό ψωμί
την αυξάνουμε κατά ½- ¾  της κούπας.
Άλλωστε πάντα μπορούμε να πασπαλίσουμε με αχνοζάχαρη…
2)Αν χρησιμοποιήσουμε τσουρέκι ελαττώνουμε ή παραλείπουμε το
βούτυρο γιατί έχει αρκετό το τσουρέκι. Μπορούμε να βάλουμε και ένα μόνο αυγό
και να αυξήσουμε σε μιάμιση κούπα το μήλο.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας
και να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με άλλα ξηρά φρούτα ψιλοκομμένα. Σύκα, βερίκοκα
, δαμάσκηνα ή μείγμα όλων τους είναι μια καλή αντικατάσταση.
Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο