Vegan/vegetarian

Κουλουράκια… γάλακτος

Κουλουράκια… γάλακτος

Τα χουδετσανά!

Δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι για να γνωρίσει ένας επισκέπτης καλά την Κρήτη δεν πρέπει να σταθεί στα παράλια. Δεν λέω, και στο Κρητικό και στο Λιβυκό, και στην Ανατολή και στη Δύση, η Κρήτη έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Αλλά χάνει σημαντικά πράγματα από το νησί όποιος δεν σταματήσει στα χωριά της ενδοχώρας. Αξίζουν την επίσκεψή σας αν κατεβείτε στην Κρήτη.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι στην Κρήτη μπορεί να βρει κανείς μέρη απ’ όλο τον κόσμο. Κι αν δεν σας πείθω εγώ δείτε το  βίντεο -σαν ταινία μικρού μήκους είναι-  του Theo Papadoulakis…

Ένα τέτοιο χωριό είναι και το Χουδέτσι. Νότια του Ηρακλείου, σε μια περιοχή πλούσια σε βλάστηση , το Χουδέτσι είναι ένα από τα πιο όμορφα και καθαρά χωριά μας.  Καθαρό όμορφο χωριό , τόπος παραγωγής  ίσως των καλύτερων επιτραπέζιων σταφυλιών  της Κρήτης.

Κουλουράκια… γάλακτος
Πηγή:http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2011/03/blog-post_541.html
Δεν είναι τυχαίο που το επέλεξε ο Ross Daly, ο γνωστός κρητικοϊρλανδός μουσικός για να στήσει το Μουσικό Εργαστήρι του, το Λαβύρινθο.  Τη νιώθεις την αρμονία στον αέρα του. Εκτός από το Εργαστήρι (που λειτουργεί και σαν μουσείο μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο) και την πανέμορφη φύση της περιοχής,  ο επισκέπτης έχει να δει και το Σιναΐτικο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσαπου πολλοί το χρονολογούν από τον 11ο αιώνα.
Κουλουράκια… γάλακτος
Πηγή:

http://www.cretangastronomy.gr/

Αφήστε που θα δοκιμάσει και την πολύ καλή κρητική κουζίνα  της κυρίας Ειρήνης στην Ταβέρνα του Ρούσσου στην πλατεία του χωριού.
Αν κατεβείτε δε τον Αύγουστο, θα βρεθείτε και στο φεστιβάλ που διοργανώνεται εκεί, και που κάθε χρόνο γίνεται και πιο πλούσιο…
Από το Χουδέτσι λοιπόν τα σημερινά μου κουλουράκια. Τα έχω βρει με τον χαρακτηρισμό  «χουδετσανά κουλουράκια»
σε τουλάχιστον 3 τετράδια από αυτά που μου έχουν δώσει κατά καιρούς φίλες μου και φίλες της μάνας μου, ή απλώς με τη σημείωση «Χουδέτσι».
Κουλουράκια… γάλακτος
Οι χουδετσανές φημίζονται για τη νοικοκυροσύνη τους . Ποιος ξέρει ποια χωριανή μου έφερε τη συνταγή  από κει και τώρα όλες εδώ (όσες έχουμε τη συνταγή) τα λέμε χουδετσανά αυτά τα κουλουράκια!  Ψάχνοντας και το δικό μου τετράδιο, έτσι τα έχω καταχωρήσει (προφανώς αντιγράφοντας τη συνταγή από παλιό τετράδιο της οικογένειας).
Κουλουράκια… γάλακτος
Είναι νόστιμα κουλουράκια  με ελαιόλαδο, αλλά όχι νηστίσιμα αφού περιέχουν γάλα και αυγά. Τα υλικά τους υπάρχουν πάντα
στο σπίτι , κι όπως δεν θέλουν αλουσιά, κανέλα βρασμένη και άλλα προαπαιτούμενα, γίνονται στη στιγμή!  Άλλοτε τα αρωματίζω με ξύσμα λεμονιού όπως λέει η αρχική συνταγή και άλλοτε με ξύσμα πορτοκαλιού.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη λίγο (να βάλουμε  1,5 ως 1,75 κούπες).

2)Μετά από το πρώτο ταψάκι ο φούρνος έχει πυρώσει αρκετά και έτσι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι λιγότερος για τα επόμενα.

3)Η μητέρα μου βάζει πολλές φορές –ιδίως το χειμώνα- κανέλλα για να τα αρωματίσει και τους ταιριάζει εξίσου με τα άλλα αρώματα.4)Επισημαίνω ότι η κούπα μου είναι η συνηθισμένη δοσομετρική κούπα των 250ml.

Χρόνια Πολλά στους ουκ ολίγους εορτάζοντες των ημερών : Πέτρους και Πετρίνες (να σε χαιρόμαστε κοριτσάκι) , Παύλους και Πωλίνες, Απόστολους και Αποστολίες, Ανάργυρους και Αργυρούλες, Κοσμάδες και Δαμιανούς!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο