Ελιόψωμα χωρίς ζύμωμα

Νηστίσιμα αφράτα ψωμάκια με ελάχιστο κόπο!

Τα ελιόψωμα, οι ελιόπιτες και όλα τα συναφή είναι πολύ συνηθισμένα σε εποχές νηστείας . Αγαπημένες γεύσεις αν προτιμούμε το αλμυρό πρωινό, αλλά και νόστιμο σνακ για την απογευματινή πείνα, τα ελιοψωμάκια είναι υγιεινή επιλογή αφού δεν περιέχουν αυγά και βούτυρο. Και σίγουρα πιο διαιτητικά από γλυκά ψωμάκια! Εν τέλει δεν είναι απαραίτητο να νηστεύουμε για να τα φτιάξουμε! 

 
 
Τα συγκεκριμένα είναι με συνταγή που υιοθέτησα πρόσφατα από καλή φίλη και καλή μαγείρισσα και τα βρήκα εύκολα , νόστιμα και αφράτα.Τα υλικά μάλιστα τα έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι μας και έτσι μπορούμε να τα φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή. Οι ψιλοκομμένες πιπεριές εκτός από τη νοστιμιά τους δίνουν και ωραία εμφάνιση ιδιαίτερα αν είναι πολύχρωμες. Το επί πλέον ατού της συνταγής είναι ότι δεν χρειάζονται ζύμωμα και θέλουν ελάχιστο κόπο.
 
Δοκίμασα τη συνταγή και βάζοντας τα ζυμαράκια σε ταψί για μάφινς (όπως μας τα είχε προσφέρει η φίλη) και επειδή  περίσσεψε μια ποσότητα αρκετή για  μια μικρή μακρόστενη φόρμα σιλικόνης, έφτιαξα και ένα μακρόστενο ψωμάκι για να τα ψήσω όλα μαζί, σε ένα φούρνισμα. Το ψωμάκι που προέκυψε μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό ψωμί στο γεύμα μας. Και στις δυο εκδοχές ήταν νόστιμα και ζεστά και κρύα.
 
 
Υλικά:
200 γραμμάρια ελιές πράσινες (έβαλα μία κούπα)
3 πιπεριές (κατά προτίμηση πολύχρωμες) 
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα  χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα χλιαρό νερό
20 γραμμάρια νωπή  μαγιά ή 1,5 φακελάκι ξηρή
Λίγη ρίγανη (έβαλα 
Λίγο αλάτι

½ κιλό περίπου αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 

 
Επί το έργον:
 
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές 
 
Κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια .
 
 
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το λάδι, το χυμό, 
 
Το ελαιόλαδο μαζί με το χυμό (1/2 κούπα από το ένα και 1/2 κούπα από το άλλο) 
 
 το αλάτι, και τη  ρίγανη. 
 
 
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε  το αλεύρι έτσι ώστε να έχουμε ένα πηκτό χυλό, λίγο πιο πηκτό από εκείνο  των λουκουμάδων. Δεν γίνεται ζυμάρι.
 
 
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει (περίπου μια ώρα) σε χώρο χωρίς ρεύματα.
 
 
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ελιές. Αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα να πάνε παντού τα υλικά μας. 
 
 
Τοποθετούμε το χυλό σε ταψί με θήκες για μάφινς (μέχρι το ύψος των 3/4) ή σε μακρόστενες φόρμες που ψήνουμε τα κέικς . Εγώ έβαλα και χάρτινες θηκούλες αλλά η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή λέει πως αρκεί να λαδώσουμε ελαφρά το ταψάκι. Αφήνουμε ακόμη λίγη ώρα να ξαναανεβούν . 
 
 
Ψήνουμε στον  αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 45 λεπτά) ή στις αντιστάσεις για λίγο περισσότερο χρόνο. Προθερμασμένος ο φούρνος, στη μεσαία σχάρα.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1) Τα ελιοψωμάκια αυτά είναι ιδιαίτερα εύκολα γιατί δεν θέλουν ζύμωμα. Επειδή μάλιστα το ζυμάρι τους είναι αραιό , γίνονται πολύ αφράτα.
 
2) Με τις παραπάνω ποσότητες βγήκαν 12 στρογγυλά ψωμάκια και ένα μακρόστενο  (η φωτογραφία ήταν χάλια και θα συμπληρωθεί την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω).
 
3)Χρησιμοποίησα δικές μου ελιές και επειδή ήταν σχετικά μικρές δεν τις έκοψα σε μικρότερα κομμάτια. Αν οι ελιές είναι μεγάλες τις κόβουμε. Επίσης οι πιπεριές μου είναι από εκείνες που είχα κρατήσει στην κατάψυξη, οπότε τις έβγαλα, τις ξέπλυνα και τις άφησα να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μην δυσκολέψουν το φούσκωμα της ζύμης.
 
4)Επισημαίνω ότι η κούπα μου είναι η κλασική γυάλινη δοσομετρική κούπα δηλαδή περίπου 250 ml.
 
Καλημέρα!
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email