Εύκολα σοκολατένια τρουφάκια μπισκότου

Με τις ευχές μου για ευτυχισμένο 2014!

 

 

Τελευταία ανάρτηση του 2013, με μια μαμαδίστικη συνταγή .
Παραδοσιακή δεν την λέμε παρόλο που όλοι την φτιάχνουμε στα σπίτια μας εδώ και
δεκαετίες σε διάφορες παραλλαγές.  Ειδικά εδώ στην επαρχία που κρέμα γάλακτος δεν βρίσκαμε πολύ εύκολα, το ζαχαρούχο έκανε καλή δουλειά σε πολλά γλυκίσματα! 

Αλήθεια
, μήπως η σοκολάτα έχει γίνει πια παράδοση στις γιορτές μας ; και τι είναι
παραδοσιακό τελικά;

 
 
Το  κέρασμά μου είναι
απλό (ελάχιστα υλικά που βρίσκουμε εύκολα) , οικονομικό  (πάνω κάτω 50 πολύ νόστιμα σοκολατάκια με
ελάχιστο κόστος) και εύκολο (πιο εύκολο δεν γίνεται!). Επί πλέον, το μόνο
σκεύος που λερώνουμε είναι μια κατσαρόλα!
 
Υλικά:
 
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400 γραμμάρια σοκολάτα με περιεκτικότητα πάνω από 50% σε
κακάο
50 γραμμάρια βούτυρο  (από το ψυγείο)
1 σφηνάκι κονιάκ (ή λικέρ)
150-200 γραμμάρια μπισκότα αμυγδάλου ή φουντουκιού
Προαιρετικά, ½ κούπα αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροτριμμένα 
Τρούφα σοκολάτας μαύρη ή  χρωματιστή για το τύλιγμα (ή κακάο)
 
Επί το έργον:
 
 
Κόβουμε σε κομμάτια τα μπισκότα με ένα μαχαίρι. Δεν τα
τρίβουμε! Κόβουμε και την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια .Βάζουμε το γάλα με το
βούτυρο  σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε
σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας το για να μη πιάσει. 
 
Όταν
ζεσταθεί αρκετά ώστε να αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, απομακρύνουμε την
κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα
να λιώσει και να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας. Προσθέτουμε το ποτό και
ανακατεύουμε πάλι. 
 
 
Στο τέλος προσθέτουμε τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς . Ανακατεύουμε απαλά.  Αφήνουμε το
μείγμα  να κρυώσει και να πλάθετε χωρίς
να κολλά στο χέρι.
 
 
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι κομματάκια όσο ένα κάστανο ή ένα
καρύδι (ή όσο μας αρέσει τέλος πάντων…) και πλάθουμε στρογγυλά τρουφάκια . 
 
 
Φροντίζουμε τα κομμάτια του μπισκότου να κρύβονται μέσα στη σοκολάτα και να
αφήνουν λεία την επιφάνειά τους. Τα κυλάμε σε τρούφα  ή σε κακάο  και τα βάζουμε σε θήκες κατάλληλου μεγέθους . 
 
 
Διατηρούνται αρκετές
μέρες και συνήθως αρέσουν σε όλους!
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Η συνταγή είναι παραλλαγή εκείνης για τα βελούδινα σοκολατάκια . Αλλάζει όμως η αναλογία γάλατος-σοκολάτας. Αυτό είναι αναγκαίο
γιατί τα μπισκότα που προσθέτουμε τραβάνε υγρασία οπότε πρέπει να είναι λίγο
πιο αραιό το αρχικό μας μείγμα.
 
2)Καλό είναι ο ξηρός καρπός που θα επιλέξουμε να είναι ίδιος
με το είδος που περιέχουν τα μπισκότα. Αυτή τη φορά έβαλα μπισκότα με φουντούκι,
οπότε έβαλα χοντροτριμμένα φουντούκια που ήταν ήδη ψημένα (αλλά ανάλατα). Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά μπισκότα, με μάλλον καλύτερα αποτελέσματα!
 
3)Ωραία γεύση δίνει στα τρουφάκια μας η προσθήκη στιγμιαίου
καφέ : διαλύουμε ένα κουταλάκι νες καφέ στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο
μείγμα της σοκολάτας.
 
 
 

 

Συνήθως αυτά τα τρουφάκια-σοκολατάκια  τα τυλίγω με τρούφα ή τρίμματα σοκολάτας  και στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή τα στολίζω
και με μισό κερασάκι γλασέ. 

 

Αυτή τη φορά βρήκα  πολύχρωμα κερασάκια, και η
εμφάνισή τους είναι πιο εορταστική. 

 
Για  να γίνουν πιο παιχνιδιάρικα, τύλιξα κάποια και σε χρωματιστή τρούφα.  Θέλω σας «κεράσω» έστω διαδικτυακά  ( δεν είχα χρόνο για κάτι πιο σύνθετο, επιφυλάσσομαι) για ένα από τα πιο ευχάριστα γεγονότα που
μπορούν να συμβούν στη ζωή ενός ανθρώπου: έγινα γιαγιά μιας υπέροχης μικρούλας!  Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά εντελώς  αντικειμενικά (!!!)  η εγγονή μου είναι το πιο όμορφο μωρό του κόσμου. Εύχομαι να
αξιωθούν όλοι όσοι έχουν παιδιά αυτή τη μέγιστη χαρά…  
 
Πολλές ευχές για καλή χρονιά σε όλους! 

 
Print Friendly, PDF & Email