Vegan/vegetarian

Νηστίσιμα κουλουράκια τηγανιού: τα υγιεινά κρητικά ντόνατς!

Νηστίσιμα κουλουράκια τηγανιού: τα υγιεινά κρητικά ντόνατς!

Εύκολα και νόστιμα, ζαχαρωμένα κουλουράκια !

Αυτά τα κουλουράκια όσο κι αν δείχνουν νεωτεριστικά, είναι παραδοσιακά της κουζίνας μας. Με απλά υλικά και ελάχιστο κόπο έχουμε ένα γλυκάκι τηγανιού που τρώγεται και ζεστό και κρύο. Στην όψη μοιάζουν με ντόνατς  αλλά δεν έχουν ούτε αυγά ούτε βούτυρο!
Νηστίσιμα κουλουράκια τηγανιού: τα υγιεινά κρητικά ντόνατς!
Στην πιο παραδοσιακή τους εκδοχή τα βουτούσαν σε κρυσταλλική ζάχαρη και τα έφτιαχναν σε αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από τα δικά μου. Η ζύμη είναι περίπου ίδια με αυτή που φτιάχνουμε τα κρητικά λουκούμια ή κουμπανάκια , μόνο που έβαζαν λίγο περισσότερη ζάχαρη αφού προοριζόταν για γλύκισμα. Αγαπημένα ζαχαρωτά κουλουράκια των παιδιών , σαν μεγάλοι λουκουμάδες, που τρώγονται όμως ευχάριστα και κρύοι.
Νηστίσιμα κουλουράκια τηγανιού: τα υγιεινά κρητικά ντόνατς!
Η αλήθεια είναι ότι τρώγονται όλες τις ώρες! Στο πρωινό, με τον απογευματινό καφέ ή με το βραδινό αφέψημα. Σε μερικές περιοχές τα λένε γυριστές γιατί η τρύπα στο κέντρο τους γινόταν με γύρισμα του δακτύλου αφού κοβόταν μικροί ή μεγαλύτεροι κύκλοι ζύμης με ένα
ποτήρι.Τώρα, με τα πολλά κουπ πατ που έχουμε στα συρτάρια μας μπορούμε να τα κόψουμε σε ό, τι σχήμα μας αρέσει.

Παρατηρήσεις

1)Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές , έτσι και αυτή εδώ αλλάζει από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα πολλές έχουν στη θέση του χυμού αλουσιά. Τα υλικά λοιπόν έμπαιναν σ’ αυτά τα πρόχειρα γλυκά με το μάτι. Έτσι , αν π.χ. ο χυμός πορτοκαλιού βγει λιγότερος από 1/3 κούπας, συμπληρώνουμε με ρακή. Λάδι-ρακή- χυμός πρέπει να είναι ¾ κούπας, όσο το κανελόζουμο.

2)Εννοείται ότι η αυθεντική συνταγή είναι με προζύμι. Όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολύ καλό αποτέλεσμα ξηρή ή νωπή μαγιά.

3)Όπως θα είδατε στις φωτογραφίες, έβαλα στο βράσιμο της κανέλας και φλούδα πορτοκαλιού. Ήταν από αράντιστο πορτοκάλι και λυπήθηκα να το πετάξω τόσο φρέσκο και αρωματικό που ήταν!Μπορούμε να βράσουμε κι άλλα μυρωδικά με την κανέλα ( λεμονόφλουδα, μανταρινόφλουδα, αλλά και καρφάκια γαρύφαλλου, σπόρους κόλιανδρου, ή -μετά που θα γίνει χλιαρό- ελάχιστη μαστίχα.

4) Μπορούμε να σερβίρουμε τα κουλουράκια μας με μέλι, ή  κάποιο σιρόπι. Ειδικά  όταν είναι με το μέλι τους πηγαίνει να τα
πασπαλίσουμε με σουσάμι . Ακόμη, μπορούμε να τα περιχύσουμε με λιωμένη σοκολάτα, σε μια πιο σύγχρονη παραλλαγή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο