Νηστίσιμα κουλουράκια τηγανιού: τα υγιεινά κρητικά ντόνατς!

Εύκολα και νόστιμα, ζαχαρωμένα κουλουράκια !
 
 
Αυτά τα κουλουράκια όσο κι αν δείχνουν νεωτεριστικά, είναι
παραδοσιακά της κουζίνας μας. Με απλά υλικά και ελάχιστο κόπο έχουμε ένα
γλυκάκι τηγανιού που τρώγεται και ζεστό και κρύο. Στην όψη μοιάζουν με
ντόνατς  αλλά δεν έχουν ούτε αυγά ούτε
βούτυρο! 
 
 
Στην πιο παραδοσιακή τους εκδοχή τα βουτούσαν σε κρυσταλλική ζάχαρη
και τα έφτιαχναν σε αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από τα δικά μου. Η ζύμη είναι περίπου
ίδια με αυτή που φτιάχνουμε τα κρητικά λουκούμια ή κουμπανάκια , μόνο που
έβαζαν λίγο περισσότερη ζάχαρη αφού προοριζόταν για γλύκισμα. Αγαπημένα ζαχαρωτά
κουλουράκια των παιδιών , σαν μεγάλοι λουκουμάδες, που τρώγονται όμως ευχάριστα
και κρύοι.  
 
 
Η αλήθεια είναι ότι τρώγονται
όλες τις ώρες! Στο πρωινό, με τον απογευματινό καφέ ή με το βραδινό αφέψημα. Σε
μερικές περιοχές τα λένε γυριστές γιατί η τρύπα στο κέντρο τους γινόταν με
γύρισμα του δακτύλου αφού κοβόταν μικροί ή μεγαλύτεροι κύκλοι ζύμης με ένα
ποτήρι.Τώρα, με τα πολλά κουπ πατ που έχουμε στα συρτάρια μας μπορούμε να τα
κόψουμε σε ό, τι σχήμα μας αρέσει.
 
 
 
Υλικά:
 
¾ κούπας κανελόζουμο (θα χρειαστούμε 2  ξυλάκια κανέλας  περίπου 5cm  καθένα)
Χυμός ενός πορτοκαλιού (λίγο πάνω από 1/3 κούπας)
1 σφηνάκι ρακή  ή άλλο
ποτό
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γρ
¼ κούπας  ζάχαρη
Μια τσιμπιά αλάτι
3,5 περίπου  κούπες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι κανέλα σκόνη
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Κρυσταλλική ζάχαρη ή αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
 
Επί το έργον:
 
Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά χωρίς
να βγάλουμε τα ξυλάκια της κανέλας. Μετράμε ¾ κούπας και τα βάζουμε σε μια
λεκάνη. 
 
Στην ίδια κούπα βάζουμε το χυμό, τη ρακή και φροντίζουμε αυτά τα δυο να
είναι 2/3 της κούπας. Γεμίζουμε μέχρι τα ¾ με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το
μείγμα στο κανελόζουμο. 
 
Ρίχνουμε τη ζάχαρη την κανέλα και τη μαγιά και
ανακατεύουμε ελαφρά. Σε μια κούπα βάζουμε αλεύρι και προσθέτουμε σ’ αυτό το
μπέικιν και το αλάτι. Το αδειάζουμε στα υγρά και ζυμώνουμε προσθέτουμε και το
υπόλοιπα αλεύρι κούπα- κούπα . Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή (όχι ρευστή) και
να κολλάει ελαφρά στα χέρια, αλλά να μη μένει πάνω τους. Αφήνουμε να
ξεκουραστεί μισή ώρα . 
 
 
Ανοίγουμε χοντρό φύλλο (πάχους 1 cm) με τον πλάστη ή και με το χέρι μας σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αρκετό αλεύρι γιατί κολλάει η ζύμη,
και κόβουμε με κουπ  πατ δίσκους,
κουλουράκια ή ότι άλλο σχήμα μας αρέσει. 
 
 
Τα αραδιάζουμε σε επιφάνεια καλυμμένη
με πανί ή με χαρτί φούρνου (πάλι πασπαλισμένα με αλεύρι), τα σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα και  τα αφήνουμε να ανεβούν. 
 
Ανάλογα με την
θερμοκρασία του χώρους μας, σε μια- μιάμιση ώρα περίπου είναι έτοιμα για τηγάνισμα.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, που αφήνουμε να κάψει (αλλά όχι να καπνίσει). 
 
 
Τα γυρίζουμε να τηγανιστούν και από τις δυο πλευρές και είμαστε από πάνω τους να μην αρπάξουν. Βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με άχνη (με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού του τσαγιού)  και κανέλα και απολαμβάνουμε! 
 
 
Αν βάλουμε κρυσταλλική ζάχαρη, ρίχνουμε λίγη σε ένα πιάτο και κυλάμε τα κουλουράκια πάνω της όπως είναι καυτά, μετά που θα αφήσουν το περίσσιο λάδι στο χαρτί κουζίνας.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές , έτσι και αυτή εδώ
αλλάζει από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα πολλές έχουν στη θέση του χυμού αλουσιά. Τα
υλικά λοιπόν έμπαιναν σ’ αυτά τα πρόχειρα γλυκά με το μάτι. Έτσι , αν π.χ. ο
χυμός πορτοκαλιού βγει λιγότερος από 1/3 κούπας, συμπληρώνουμε με ρακή.
Λάδι-ρακή- χυμός πρέπει να είναι ¾ κούπας, όσο το κανελόζουμο.
 
2)Εννοείται ότι η αυθεντική συνταγή είναι με προζύμι. Όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολύ καλό αποτέλεσμα ξηρή ή νωπή μαγιά. 
 
3)Όπως θα είδατε στις φωτογραφίες, έβαλα στο βράσιμο της κανέλας
και φλούδα πορτοκαλιού. Ήταν από αράντιστο πορτοκάλι και λυπήθηκα να το πετάξω
τόσο φρέσκο και αρωματικό που ήταν!Μπορούμε να βράσουμε κι άλλα μυρωδικά με την κανέλα ( λεμονόφλουδα, μανταρινόφλουδα, αλλά και καρφάκια γαρύφαλλου, σπόρους κόλιανδρου, ή -μετά που θα γίνει χλιαρό- ελάχιστη μαστίχα.
 
4) Μπορούμε να σερβίρουμε τα κουλουράκια μας με μέλι ,
ή  κάποιο σιρόπι. Ειδικά  όταν είναι με το μέλι τους πηγαίνει να τα
πασπαλίσουμε με σουσάμι . Ακόμη, μπορούμε να τα περιχύσουμε με λιωμένη σοκολάτα, σε μια πιο σύγχρονη παραλλαγή!
 
Καλή εβδομάδα σε όλους!
 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email