Αλμυρά

Κρητικά γαρδουμάκια αυγολέμονο

Κρητικά γαρδουμάκια αυγολέμονο

Ένας μερακλίδικος μεζές για το Πάσχα!

Έχουν τον κόπο τους αλλά τον αξίζουν πέρα για πέρα. Τα γαρδουμάκια είναι από τα μερακλίδικα πιάτα της εποχής, που «μυρίζουν»  φροντίδα και δηλώνουν ακούραστη μαγείρισσα και σχολαστική νοικοκυρά. Τα γαρδουμάκια της Κρήτης διαφέρουν από τα γαρδουμάκια της υπόλοιπης Ελλάδας.  Δεν περιέχουν καθόλου συκώτι παρά μόνο κοιλίτσες και λίγα γλυκαδάκια. Έτσι είναι ανοιχτόχρωμα.
Κρητικά γαρδουμάκια αυγολέμονο
Χρησιμοποιούνται κυρίως γαλάντερα δηλαδή έντερα από πολύ μικρό αρνάκι ή κατσικάκι  που έχει τραφεί μόνομε γάλα. Επειδή αυτά είναι δυσεύρετα χρησιμοποιούμε εντεράκια κι από λίγομεγαλύτερα ζώα. Η μεγάλη φασαρία σ’ αυτό το μεζέ είναι το πλύσιμο. Τα έντερα
πρέπει να γυριστούν οπωσδήποτε και οι κοιλίτσες να μαδήσουν αφού ζεματιστούν. Όλα τα υλικά πρέπει να μείνουν στο ξύδι και να τριφτούν με λεμόνι για να ασπρίσουν και να μη μυρίζουν βαριά.
Κρητικά γαρδουμάκια αυγολέμονο
Ακόμη, στα σπιτικά μαγειρέματα τα γαρδουμάκια πλέκονται και έχουν ένα «κοτσιδάκι» να τα στολίζει. Το φαγητό αυτό δεν είναι για κάθε μέρα! Είναι εκλεκτό και ετοιμάζεται για ειδικές περιπτώσεις . Πολύ συχνά υπάρχει στο πασχαλινό και στο αποκριάτικο τραπέζι μιας και είναι η εποχή που καταναλώνονται αμνοερίφια και υπάρχουν σε αφθονία αντεράκια και κοιλιές.

Παρατηρήσεις

1)Σε όλα τα αυγολέμονα και τα λεμονάτα ταιριάζει πολύ το ξύσμα λεμονιού. Ειδικά στα γαρδουμάκια ταιριάζει τέλεια! Το προσθέτουμε στο σερβίρισμα ή λίγο πριν αυγοκόψουμε.

2) Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι πολύ σ’ αυτό το φαγητό γιατί τα γαρδουμάκια είναι λιπαρά και αφήνουν δικό τους λίπος.Ιδιαίτερα αν βάλουμε σκέπη μπορούμε να το μειώσουμε ακόμη περισσότερο.

3) Μη παραλείψετε το γύρισμα των εντέρων και το μάδημα της κοιλιάς. Ποτέ δεν είναι καλοπλυμένα αν δεν γυριστούν. Όσο καθαρό κι αν βγαίνει το νερό η βαριά μυρωδιά μένει γιατί υπάρχουν κάτι σαν βλενίτσες που απομακρύνονται μόνο με το τρίψιμο με αλάτι και λεμόνι.

4)Δεν πρέπει να αφήσουμε τα εντόσθια πολύ ώρα στο ξύδι. Ιδιαίτερα τα έντερα τα «κόβει» και δεν έχουν το μήκος που χρειάζονται τα γαρδουμάκια. Σε 5-10 λεπτά τα ξεπλένουμε. Έτσι δεν μυρίζουν βαριά αλλά δεν χάνουν και την ελαστικότητά τους.

5) Μπορούμε αφού  φτιάξουμε τα γαρδουμάκια να τα καταψύξουμε ωμά και να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε τα χρειαστούμε.

Άλλες πασχαλινές προτάσεις με άρωμα Κρήτης (19 συνταγές!) μπορείτε να δείτε μαζεμένες στο περυσινό post  για το πασχαλινό τραπέζι

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο