Vegan/vegetarian

Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου

Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου

Εύκολα, υγιεινά , και νόστιμα. Νηστίσιμα μεν , παντός καιρού δε!

Μπαίνουμε στην έκτη εβδομάδα της Σαρακοστής και ακόμη και όσοι δεν νήστεψαν τις υπόλοιπες σκέφτονται σιγά σιγά να μπουν στο κλίμα της νηστείας. Ίσως και μόνο για να απολαύσουν τα πασχαλινά εδέσματα με μεγαλύτερη όρεξη. Εδώ που τα λέμε , το κρέας είναι η εύκολη λύση στην κουζίνα μας και οι εργαζόμενες και οι πολυάσχολες βρίσκουν πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολο να οργανώσουν ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο για πολλές μέρες.

Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου
Κι όμως! Υπάρχει μεγάλη ποικιλία νηστίσιμων πιάτων που δεν υστερούν σε νοστιμιά από τα αρτύσιμα. Αν  και η νηστεία είναι μια έκφανση εγκράτειας και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την απόλαυση , πολλά νηστίσιμα πιάτα και παρασκευάσματα είναι πιο δελεαστικά από πιάτα με «λεριά» (λεριά στην Κρήτη λέμε τις μη νηστίσιμες τροφές).
Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου
Και σε μέγεθος μπουκίτσας!

Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα πιάτο ντολμαδάκια  με πρωτοφανίστικα (πρωτοεμφανιζόμενα) αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς που συνοδεύονται από κρασάτες σουπιές με το μελάνι τους,  ή σε μια μυρωδάτη σταφιδόπιτα  και ένα καλοφτιαγμένο γλυκό του κουταλιού!  Εν τούτοις, ακόμη και για λόγους υγείας πρέπει να ελαττώνουμε το κρέας, τα αυγά, τα λιπαρά τυριά κάποιες περιόδους.

Τα σημερινά βουτηματάκια είναι νηστίσιμα μεν, απολαυστικά δε και ως προς την εμφάνιση και ως προς τη γεύση. Μπορούν να συνοδεύσουν το πρωινό ή το απογευματινό μας  καφεδάκι ή χυμό και γίνονται εύκολα,  χωρίς μίξερ  , με υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι.
Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου

Υλικά:

1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ ή κάποιο λικέρ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κοφτό  κουταλάκι  σόδα
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλιά κακάο άγλυκο
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα

Επί το έργον:

Πλένουμε τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε και παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό τους.Ανακατεύουμε (με το χέρι) σε μπολ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να γίνουν σαν κρέμα (ας μη λιώσει η ζάχαρη). Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει η σόδα). Προσθέτουμε το ξύσμα. Βάζουμε σε μια κούπα αλεύρι το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπα αλεύρι μία μια κούπα ώστε να μην γίνει σκληρή η ζύμη. Δεν πρέπει να κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη.  Μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη, περίπου ίσα. Στο ένα προσθέτουμε το κακάο και την κανέλα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη (και την άσπρη και την καφέ) να ξεκουραστούν για μισή ως μια ώρα. Θα είναι και λίγο πιο συμπαγής τώρα (γι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάσει το αλεύρι). Πλάθουμε λεπτά κορδονάκια και από τις δυο ζύμες και τα στρέφουμε μαζί. Αν θέλουμε κλείνουμε σε κουλουράκια ή κόβουμε τις άκρες  για να τελειώνουν όμορφα.

Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου
Δεν πετάμε τα αποκόμματα γιατί χωρίζονται εύκολα και ενσωματώνονται στις αρχικές ζύμες. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέδιο σκεφτούμε. Σαν ροξάκια, σαν μπισκότα, ή ακόμα και μονόχρωμα γι αυτούς που προτιμούν τη μια από τις δυό γεύσεις.
Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 17 ως 20 λεπτά.  Καλό είναι να μπαίνουν στο ίδιο ταψί ίδιου μεγέθους κουλουράκια. Γίνονται περίπου 3 ταψάκια της κουζίνας, ανάλογα με το σχέδιο και με το μέγεθος.
Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου
 Όταν κρυώσουν τα διατηρούμε (σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ που κλείνει καλά) για πολλές μέρες.
Δίχρωμα νηστίσιμα κουλουράκια ελαιολάδου

Παρατηρήσεις:

1)Αν δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού σε αραίωση 1:3 . Αντί ξύσμα
πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού ή βανίλια . Τα κουλουράκια αυτά είναι πολύ νόστιμα και το καλοκαίρι με το αναψυκτικό  μας ή τον κρύο καφέ μας  (κάποιοι τα βουτάνε και στο μπολάκι με το παγωτό τους !!!)  γι αυτό δίνω και αυτή
την εναλλακτική. Θυμηθείτε να κρατήσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς στην κατάψυξη όπως περιγράφω εδώ.
2)Μπορούμε να αυξομειώσουμε την κανέλα και το κακάο. Δηλαδή μπορεί να βάλουμε 1 κουταλιά κανέλα και 1 κουταλάκι κακάο. Θα γίνει λίγο πιο ανοιχτόχρωμη η καφέ ζύμη αλλά πάλι θα διαφοροποιείται από την ανοιχτόχρωμη. Το καλοκαίρι προτιμώ περισσότερο κακάο.
3) Συνηθίζω να στρώνω τα ταψάκια μου με χαρτί ψησίματος. Δεν είναι απαραίτητο σ’ αυτή τη συνταγή γιατί τα κουλουράκια δεν κολλάνε. Είναι όμως μια ευκολία. Εξάλλου το χρησιμοποιώ  δυο φορές και δεν είναι μεγάλο το κόστος.
4)Δεν είμαι πια πολύ υπομονετική για να φτιάχνω “με κανόνα και διαβήτη” τα σχέδιά μου! Παλιότερα τα κορδονάκια  μου ήταν  “συμμετρικά και παράλληλα” που λέει ο λόγος! Αφήστε που δεν προλαβαίνω τις δουλειές μου αυτή την εποχή και δεν μπορώ να κάνω καλλιτεχνήματα… Σίγουρα κάποιες από σας θα έχουν μεγαλύτερη επιδεξιότητα. Πάντως είναι πολύ νόστιμα και ας έχουν κάποια εμφανισιακά προβλήματα…

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο