Vegan/vegetarian

Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι (χωρίς ζάχαρη)

Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι (χωρίς ζάχαρη)

Αλευροχαλβάς με ιδιαίτερη γεύση!

Στη συνταγή για το σιμιγδαλένιο χαλβά είχα κάνει κάποιες αναφορές για την προέλευση της ονομασίας και κάποια ακόμη στοιχεία για αυτό το αγαπημένο γλυκό όλης της Ανατολής και των Βαλκανίων. Όταν λοιπόν ξεκίνησα να γράφω αυτό το post, αφενός ανέτρεξα στην προηγούμενη συνταγή (για να μην επαναλαμβάνομαι ) και αφετέρου θυμήθηκα κάποια άρθρα της Μαριάννας Καβρουλάκη.

Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι (χωρίς ζάχαρη)

Εδώ απλώς ΄θέλω να συμπληρώσω ότι ο χαλβάς της  σημερινής συνταγής ήταν πολύ πιο συνηθισμένοςσε παλιότερες εποχές από τον χαλβά με σιμιγδάλι και σιρόπι ζάχαρης, τουλάχιστον στα μέρη μας. Με το πετιμέζι να μην λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι και να αποτελεί την οικονομική εναλλακτική της ακριβής τότε ζάχαρης,  και το σταρένιο αλεύρι  απαραίτητη προμήθεια των νοικοκυριών (όταν δεν ήταν δικής τους παραγωγής) είναι προφανές ότι ο αλευροχαλβάς αποτελούσε συχνό και αγαπημένο γλυκάκι.

Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι (χωρίς ζάχαρη)
Η μητέρα μου δεν θυμόταν αναλογίες των υλικών. Βρήκε όμως τον δικό μου πολύ καλό, όπως τον είχε στην μνήμη της!  Θυμόταν ότι τον έφτιαχνε η γιαγιά της και η μητέρα της με σταρένιο αλεύρι  και τον σέρβιραν βγάζοντάς τον σε πιατέλα με κουταλιές.  Άλλωστε μπορεί να μην είχαν  ξεκάθαρες αναλογίες . Ξέρετε, το γνωστό «όσο πάρει», «όσο σηκώσει» , το «κουτουρού» που λέμε…
Είναι πολύ νόστιμος. Το πετιμέζι του δίνει εκείνη την ιδιαίτερη γεύση και χαρακτηριστική μυρωδιά του, και το σταρένιο αλεύρι τον κάνει ελαφρά πιο συμπαγή από τον σιμιγδαλένιο. Δοκιμάστε τον αν έχετε ή αν μπορείτε να βρείτε πετιμέζι. Δοκιμάστε τον αν αποφεύγετε την ζάχαρη. Δοκιμάστε τον αν θέλετε να γευτείτε ένα γλυκό του παρελθόντος!

Παρατηρήσεις

1) Με την ποσότητα των υλικών που δίνεται παραπάνω, έφτιαξα 8 κυβάκια χαλβά . Ήταν κανονικά γλυκός σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Το πετιμέζι βέβαια είναι δικής μου παρασκευής και ίσως είναι πιο δεμένο από του εμπορίου, άρα και πιο γλυκό.  Χρειάζονται  λίγο λιγότερο από τρεις κούπες υγρό για τη μια κούπα αλεύρι, άρα αν θέλουμε πολύ γλυκό το χαλβά μας μπορούμε να αυξήσουμε λίγο πετιμέζι και  να ελαττώσουμε  αντίστοιχα το νερό. Ίσως 1,5 κούπα νερό είναι αρκετή αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι εμπορίου

2)Την τελευταία στιγμή ο επίσημος δοκιμαστής μου είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσω λίγες σταφίδες στο χαλβά μου. Τελικά ταιριάζουν τέλεια!

3)Την επόμενη φορά θα τον δοκιμάσω και με μέλι. Σίγουρα και οι δυό επιλογές  –του πετιμεζιού και του μελιού- είναι πιο υγιεινές από εκείνη της ζάχαρης!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο