Αλμυρά

Αυγά τυλιγμένα με κιμά (μικρά ατομικά ρολά με κιμά)

Αυγά τυλιγμένα με κιμά (μικρά ατομικά ρολά με κιμά)

Ένα πολύχρωμο, νόστιμο και οικονομικό πιάτο!

Πολλές φορές με τα αυγά που περίσσευαν το Πάσχα, φτιάχναμε στο σπίτι μας “αυγά τυλιγμένα με κιμά”. Στην ουσία είναι μικρά ατομικά ρολά με κιμά που σερβίρονται πολύ όμορφα και ταιριάζουν και με ρυζάκι και με τηγανητές πατάτες. Δεν ξέρω ποιος είχε πει τη συνταγή στη μάνα μου, αλλά μας άρεσαν όλων και ήταν  -και είναι-  ένα εύκολο και οικονομικό φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι αρέσουν  στα περισσότερα παιδιά που τα έχουν δοκιμάσει.
Αυγά τυλιγμένα με κιμά (μικρά ατομικά ρολά με κιμά)
Με λίγο  κιμά και με λίγα αυγά έχουμε ένα πιάτο με αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το άθροισμα των υλικών του, όπως συνηθίζουμε να λέμε για μερικά ενδιαφέροντα οικονομικά πιάτα. Η μητέρα μου τα έψηνε εξ ολοκλήρου στο τηγάνι (υπήρξαν εποχές χωρίς ηλεκτρικές κουζίνες βλέπετε) , σε χαμηλή θερμοκρασία για να μη σκάσουν και πολλές φορές τα έκανε πανέ για νοστιμότερη κρούστα.
Αυγά τυλιγμένα με κιμά (μικρά ατομικά ρολά με κιμά)
Έχω  απλοποιήσει τη συνταγή σε σχέση με το πανάρισμα για μη επιβαρύνω το φαγητό μου με περισσότερο αυγό, και ακολουθώ μια ενδιάμεση οδό στο μαγείρεμά τους. Τα αλευρώνω, τα περνώ λίγο από το τηγάνι, και ολοκληρώνω το ψήσιμό τους στο
φούρνο. Έτσι γίνονται και νόστιμα και πιο ελαφριά.
Έφτιαξα το συγκεκριμένο φαγητό την προηγούμενη εβδομάδα με αυγά του Πάσχα, βαμμένα με ριζάρι (φυτική βαφή) και όπως βλέπετε δεν έχει περάσει καθόλου βαφή στο εσωτερικό τους. Φυσικά τα φτιάχνω αρκετές φορές το χρόνο γιατί χρειάζονται ελάχιστα υλικά σε σχέση με άλλα φαγητά με κιμά. Αν ας πούμε περισσέψει λίγο από το μείγμα των μπιφτεκιών ή των κεφτέδων και δεν φτάνει για
φαγητό, τυλίγω 2-3 αυγά και  …γέμισε το πιάτο!
Αυγά τυλιγμένα με κιμά (μικρά ατομικά ρολά με κιμά)

Παρατηρήσεις

1)Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  για τον κιμά τη συνταγή που συνηθίζουμε για τους
κεφτέδες ή τα μπιφτέκια. Αν δεν στέκει καλά πάνω στα αυγά (συνήθως εγώ κάνω αρκετά μαλακό το μείγμα για τα μπιφτέκια), προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο για να γίνει πιο σφικτός.

2)Μπορούμε να βάλουμε στο ταψί μας  τις πατάτες και τριμμένη ντομάτα και να τα ψήσουμε όπως τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Με λιγότερο κιμά, έχουμε τις ίδιες μερίδες!

3)Ο κιμάς μου αυτή τη φορά ήταν λίγο περισσότερος και εκεί οφείλεται το άνισο πάχος γύρω από το αυγό. Δεν είχα άλλο βρασμένο με ριζάρι ,αν και θα έφτανε και για έκτο. Συνήθως φροντίζω να έχει ίδιο πάχος γύρω από το αυγό.

4)Μπορούμε να βάλουμε όλα τα αυγά κομμένα γύρω από μια μεγάλη  πιατέλα, και στη μέση να φορμάρουμε το πιλάφι. Στο ενδιάμεσο ρυζιού αυγών, περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας και ανάμεσα στα αυγά βάζουμε φύλλα μαρουλιού. Γίνεται ένα πολύ
ευπαρουσίαστο πολύχρωμο  και νόστιμο πιάτο για μπουφέ, ευπρόσδεκτο ακόμη και σε παιδικά πάρτι.

5) Στην internetική εποχή μας διαπίστωσα ότι αυτά είναι τα λεγόμενα “σκωτσέζικα” αυγά, αλλά η μάνα μου μάλλον είχε τη συνταγή από παλιό βιβλίο “αστικής κουζίνας” που έχω τώρα εγώ στην βιβλιοθήκη μου. Πρόκειται για μια παλιά έκδοση της μαγειρικής της Σ. Σκούρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο