Αλμυρά

Σουπιές ψητές

Σουπιές ψητές

Επιμένοντας νηστίσιμα για λίγο ακόμη!

Παρόλο που έχουν αρχίσει οι γιορταστικές αναρτήσεις, από τα περισσότερα foodblogs  εγώ θα συνεχίσω νηστίσιμα για λίγο ακόμη. Η σημερινή συνταγή μπορεί να θυμίζει καλοκαίρι, κάρβουνα,  ψαροταβέρνα και παραλία αλλά σας βεβαιώνω ότι γίνεται θαυμάσια και στο σπίτι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με φρέσκιες και με κατεψυγμένες σουπιές αρκεί να είναι κάπως μεγαλούτσικες για να έχουν ψαχνό και να μη ξεραθούν εντελώς.
Σουπιές ψητές
Το πιάτο είναι διαίτης και σε σχέση με τις σουπιές στιφάδο , πολύ πιο ελαφρύ στο στομάχι…Σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συνταγές με σουπιές, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε  στην Κρήτη και λίγο από το μελάνι τους. Είναι ίσως η μοναδική συνταγή που εγώ το βγάζω.
Σουπιές ψητές
Επίσης οφείλω να πω ότι δεν  φτιάχνω τις ψητές σουπιές στο αντικολλητικό τηγάνι οπότε δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο (αλλά γιατί όχι;). Χρησιμοποιώ  ένα μαντεμένιο σκεύος που είχα αγοράσει πριν από χρόνια από γνωστό κατάστημα οικιακών ειδών και η αλήθεια είναι ότι κάνει ψητά σαν να ήταν στα κάρβουνα!Είναι κάπως όπως εκείνες τις μαντεμένιες γκριλιέρες αλλά με επίπεδη επιφάνεια.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα ψήσουμε τις σουπιές στην κουζίνα μας.

Παρατηρήσεις

1)Αν οι σουπιές είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε από την αρχή σε φιλετάκια. Μου έχουν πει να βάζω μια κουταλιά σόδα, να τις τρίβω,  και να τις αφήνω για κανένα πεντάλεπτο για να μαλακώνουν. Δεν το έχω κάνει γιατί παίρνω σουπιές μεσαίου μεγέθους και γίνονται μια χαρά!
2)Είναι προφανές ότι ιδανικά οι σουπιές ψήνονται σε σχάρα και στα κάρβουνα. Σε όλες τις ψαροταβέρνες του νησιού, στα κάρβουνα τις κάνουν . Επειδή όμως δεν είναι καιρός για ψησταριές ας τις φτιάξουμε εντός… Πολύ ωραίες γίνονται και σε ηλεκτρικές συσκευές  ψησίματος με αντικολλητική επιφάνεια.
3) Το πιάτο είναι νηστίσιμο και …διαίτης αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί σε ποικιλία μεζέδων για ούζο σε εποχές που ούτε νηστεύουμε ούτε κάνουμε δίαιτα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο