Ένα ακόμη πολύτιμο υγρό (εκτός από το πετιμέζι και το χαρουπόμελο) στο ντουλάπι μας!
Δεν ξέρω αν υπάρχει φρούτο που να ανταγωνίζεται στο χρώμα τους σπόρους του ροδιού. Ιδιαίτερα σε μερικές ποικιλίες, είναι σαν αληθινά ρουμπίνια ! Ποτέ δεν τρώγω σποράκια από το ρόδι πριν το καθαρίσω εντελώς. Θέλω να τα δω μαζεμένα στο μπολ, να τα χαζέψω λίγο με τα μάτια και μετά να τα απολαύσω.
Η ρογδιά είναι δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Αν και είναι περσικής καταγωγής δεν είναι λίγοι οι ελληνικοί μύθοι που συνδέονται με τη ροδιά και τον καρπό της. Σύμφωνα λοιπόν με ένα μύθο, στην Ελλάδα φύτρωσε από το αίμα του Ζαγρέα Διονύσου ενώ κατ’ άλλους τη φύτεψε η Αφροδίτη στην Κύπρο. Συνδέεται επίσης με τον μύθο της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας την δελέασε με σπόρους ροδιού για να την κρατήσει στον Άδη ενώ είχε αρνηθεί να φάει οποιαδήποτε άλλη τροφή.
Το ρόδι είναι σύμβολο καλοτυχίας και γονιμότητας. Ρόδι σπάμε την Πρωτοχρονιά, όλοι έχουμε κάποιο ρογδάκι για γούρι στο σπίτι μας, ρόδι σπάει και η νύφη στο καινούριο της σπιτικό για να χει αφθονία, καλοτυχία και γονιμότητα.
Και στον γάμο και στον θάνατο τα συναντάμε τα ρόδια! Όπως συχνά συμβαίνει , αρκετοί συμβολισμοί της αρχαιότητας προσαρμόστηκαν κατάλληλα και πέρασαν και στα χριστιανικά έθιμα.
Τουλάχιστον στην Κρήτη είναι απαραίτητο συστατικό των κολλύβων. Μάλιστα επειδή είναι εποχικό φρούτο, διάλεγαν γερά ρόδια από ειδικές ποικιλίες, τα έδεναν με άχυρα και τα κρεμούσαν σε σκοτεινό μέρος για να διατηρηθούν.Έτσι είχαν τα σπόρια τους σε εποχές που δεν υπήρχαν φρέσκα. Σπόρια ροδιών βάζουμε και στα πολυσπόρια που είναι η συνέχεια της αρχαίας πανσπερμίας.
Το ρόδι θέλει την υπομονή του στο καθάρισμα (σίγουρα δεν καθαρίζεται τόσο γρήγορα όσο ένα μήλο) αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο, κι όχι μόνο για τη νοστιμιά του. Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν τις αρχαίες απόψεις για τη διατροφική αξία του ροδιού. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες . Ακόμη και στο αφέψημα των λουλουδιών της ροδιάς αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες.
Έτσι ήταν το Καλοκαίρι…. |
Δεν ξέρω την επιστημονική ονομασία των ποικιλιών της ροδιάς που έχουμε στην Κρήτη. Το μόνο που ξέρω είναι πως έχουμε και ξυνόρογδα και γλυκά ρόδια. Η δική μας η ροδιά είναι μικρή ακόμη . Μόνο δυο τρία ρογδάκια μας έδωσε αλλά ήταν πολύ νόστιμα και ζουμερά.
Είναι όμως καλοχρονιά για τα ρόδια φέτος στην περιοχή μας (λέτε να είναι καλός οιωνός; Τι στο καλό γουρλίδικα είναι…), και τα πεσκέσια πάνε κι έρχονται. Μπόλικα ρόδια μου δώσανε την βδομάδα που πέρασε! Κράτησα σπόρια στην κατάψυξη, ετοιμάζω λικέρ και μάλιστα με δυο τρόπους, με το δικό μου και με τον τρόπο της Έλενας από τις συνταγές της καρδιάς.
Έφτιαξα και το σιρόπι της σημερινής συνταγής.
Εντάξει, δεν τα καθάρισα εγώ. Ας είναι καλά η μάνα μου. Δουλειά για γιαγιάδες βλέπετε το καθάρισμα των ροδιών… Η γιαγιά μου τα καθάριζε για μας, και τώρα η μάνα μου για τα εγγόνια της!Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε το σιρόπι ροδιού, τη σπιτική γρεναδίνη.
Υλικά
Ρόδια
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
(Οι ποσότητες παρακάτω)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα ρόδια έτσι ώστε να μείνουν καθαρά τα σποράκια τους και να μην έχουν τις κίτρινες μεμβράνες που αφήνουν μια στυφάδα στη γεύση. Βάζουμε τα σποράκια λίγα λίγα στο multi και τα αλέθουμε στην χαμηλή ταχύτητα για να μη σπάσουν –όσο είναι δυνατόν- τα σποράκια τους. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι που έχουμε πάνω από ένα μπολ. Όταν τελειώσουμε πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλουμε όσο χυμό γίνεται από τον αλεσμένο πολτό. Βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και πιέζουμε κι άλλο. Έτσι παίρνουμε το μέγιστο δυνατόν. Ξαναπερνάμε από λεπτό σουρωτήρι τον καθαρό χυμό και τον μετράμε καθώς τον μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Για κάθε κούπα χυμό, βάζουμε ¾ κούπας ζάχαρη. Τα δικά μου έδωσαν 3 κούπες χυμό και έβαλα 2 κούπες και ¼ κούπας ζάχαρη. Τα βάζουμε να βράσουν και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια πριν κοχλάσει, για να έχει διαφάνεια και ωραίο χρώμα το σιρόπι μας. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν έδεσε , ρίχνοντας με ένα κουταλάκι λίγες σταγόνες σε κρύο πιάτο. Βάζουμε ελάχιστο στο κουταλάκι και το στάζουμε στο πιάτο.
Αν μένουν στρογγυλά κομπάκια όπως εκείνα που φαίνονται δεξιά , έχει δέσει. Μου πήρε περίπου 35 λεπτά. Όταν έδεσε, έβαλα το θερμόμετρο σιροπιού στην κατσαρόλα και η θερμοκρασία ήταν 107 βαθμοί Κελσίου.
Το λέω για τις φίλες που έχουν θερμόμετρο σιροπιού.Οι πιο έμπειρες ξέρουν πότε είναι δεμένο ένα σιρόπι.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού (πάνω – κάτω ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε κούπα χυμού) και το ανακατεύουμε.
Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα. Με τρεις κούπες χυμού έφτιαξα περίπου 500 ml σιρόπι.
Παρατηρήσεις
1)Το σιρόπι ροδιού μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε λικέρ. Βάζουμε 1 μέρος σιρόπι και 3 ή 4 μέρη ποτού (κατά προτίμηση λευκού π.χ. ρακής ή βότκας) σε μπουκάλι και τα αφήνουμε να αναμειχθούν για 10 μέρες. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι ξύλου κανέλας.Εξάλλου δίνει χρώμα και άρωμα σε πολλά κοκτέιλς. Εντάξει, αν μας αρέσουν τα δυνατά λικέρ μπορούμε να βάλουμε ίσες ποσότητες ποτού-σιροπιού!
2)Επίσης, έχει αρκετές εφαρμογές στη μαγειρική.Μπορεί να αναμειχθεί με ξύδι και να δώσει εξαιρετικό χρώμα και γεύση σε ντρέσινγκ για σαλάτες, και να χρησιμοποιηθεί σε γλασάρισμα ψητών.
3)Εκεί που θεωρώ ότι η χρήση του είναι ιδανική, είναι στο χρωμάτισμα διαφόρων κρεμοειδών. Μπορεί να δώσει μια υπέροχη απόχρωση του ροζ σε σαντιγί , σε γιαούρτι , και σε οποιαδήποτε άλλη κρέμα, και μάλιστα χωρίς χημικά πρόσθετα . Ταυτόχρονα τους δίνει και πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Καλησπέρα!!Περιμένω να μου φέρουν ρόδια μήπως και φτιάξω διάφορα πράγματα, στη λαϊκή πωλούν αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ ακριβά.
Μου έκανε δώρο η κόρη θερμόμετρο και θα αρχίσω τις καταγραφές σε τι βαθμούς θέλει το καθένα.
Καλή Κυριακή.
Καλησπερα vita!!!!!Να που εισαι παλι στο μυαλο μου!!!!Τωρα φτιαχνω !!!!μπομπονιερες βαπτισης ..ροδια!!!!Μολις τις τελειωσω θα το φτιαξω….ετσι και αλλιως ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι φοβερο οπως και ολες τις αλλες σου συνταγες που εχω δοκιμασει!!!Οταν βρεθουμε να θυμασαι οτι θα σου εχω κρατησει ενα ροδι…..ετσι για γουρι!!φιλια και καλο Σβ…
Μα τι τέλεια ιδέα κ αυτη Vita μου!!! Θα την φτιάξω σίγουρα την συνταγή σου, το ρόδι ειναι μακράν το αγαπημένο μου φρουτο, εχω πάρα πολλές αναμνήσεις απο την παιδική μου ηλικία..
Φιλιά Πολλά!
Vita καλή μέρα και καλή Κυριακή! Σιρόπι ροδιού, δεν το ήξερα καν, είναι κακό αυτό; Θα το φτιάξω όμως μόλις πέσουν στα χέρια μου ρόδια, από τα οποία κρατώ 1 πάντα για της Αγ. Βαρβάρας (πολύ καλές οι πληροφορίες φύλαξης) για τον πατροπαράδοτο ασουρέ των Κων/πολιτών. Όπως πάντα οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες ανάγουν την ανάρτηση σε μία σφαίρα παραπάνω. Καλή Κυριακή!
To σιροπάκι το ζήλεψα Βαγγελιώ μου, και το λικέρ θα γίνει ωραιότατο αλλά που υπομονή και χρόνος για τόσο καθάρισμα.
Και να ξέρετε πως η καλλιέργεια της ροδιάς είναι μια από τις πιο σημαντικές και προσοδοφόρες τα τελευταία χρόνια!
Τελεια η ιδεα για σιροπι με τοσα ρογδια που εχουμε φετος.VITA ηθελα να σε ρωτησω τα σπορια που καταψυχνεις δεν νερουλιαζουνε οταν ξεπαγωσουν.Και κατι αλλο προσπαθω να σου στειλω μηνυμα στην διευθυνση που εχεις στο προφιλ σου και δεν μπορω.Μηπως κανω κατι λαθος?γιατι ειμαι και πρωταρα στον υπολογιστη.Ευχαριτω.
Vita μου ξετρελάθηκα με την συνταγή, τηναντιγράφω πάραυτα και την δίνω στον καλό μου, ο οποίος έχει πάρει το θέμα των ροδιών … πατριωτικά!
Αυτός φτιάχνει το λικέρ μας κάθε χρόνο, μια ροδίτσα έχουμε όλη κι όλη, αλλά μας δίνει 50 κιλά ρόδια τον χρόνο, δεν είν' άσχημα!
Το καθάρισμα των ροδιών κάθε χρόνο το γλίτωνα, φέτος όμως δεν με βλέπω να το γλιτώνω χα χα χαα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Με την πατέντα της Λίλας μια χαρά καθαρίζονται! Μπείτε και δείτε, αν δεν το έκανα περσυ δεν θα το πίστευα!
Ωρα για ροδοεπιχειρήσεις, ε? Οκ, φέτος θα δοκιμάσω και εγώ να κάνω σιροπάκι και μετά λικέρ! Καλή εβδομάδα να έχουμε! Εφη
Vita μου Πολύ ωραία η ανάρτησή σου για το ρόδι και η συνταγή για το σιρόπι. Ειναι κάτι που μέχρι σήμερα το αγοράζω. Ελπίζω τώρα να καταφέρω να το φτιάξω και μόνη μου
Καλή εβδομάδα
Ξανθή μου κι εγώ δεν θα τα αγόραζα για σιρόπι.Χρειάζονται αρκετά. Είναι βέβαια πολύτιμο αλλά κέρδος έχεις αν είναι δικά σου…
Κατερινάκι θα σου το υπενθυμίσω το ρογδάκι γιατί μ' αρέσουν οι κατασκευές σου 🙂
Έρι και το σιρόπι του είναι υπέροχο! Αν βρεις ρόγδια να φτιάξεις. Έχετε εκεί;
Σοφία μου φυσικά δεν είναι κακό!Ποιός τα ξέρει όλα; Η φύλαξη των ροδιών σε κελάρια είναι ο παραδοσιακός τρόπος. Στην κατάψυξη τα βάζω για σαλατίτσες και για διακόσμηση 🙂
Πηνελόπη το έχω ακούσει αυτό με την καλλιέργεια. Σε λίγο καιρό που θα ψάχνω επάγγελμα έτσι όπως μας πάνε, θα το ψάξω καλύτερα 🙂
Έλενα η δικιά μας είναι πολύ μικρή ακόμη. 50 κιλά! Ευελπιστώ για το μέλλον λοιπόν 🙂
Μελανούρι για σαλάτες τα θέλω κυρίως. Βέβαια δεν είναι σαν τα νωπά, αλλά δεν είναι κι άσχημα. Μάλλον το outlook σου θα έχει πρόβλημα.
Αντέγραψε τη διεύθυνση μου και στείλε από το mail σου, όχι από το προφίλ μου. Έτσι θα είναι καλύτερα. Κι εγώ δεν έχω ενεργοποιήσει το outlook σε όλους τους υπολογιστές.
Έφη θα πάω πάραυτα στην Λίλα γιατί τα ροδοπεσκέσια μάλλον θα συνεχιστούν 🙂
Νίκη μου σ' αυχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Είναι ιδιαίτερη τιμη το παίνεμα από μια ζαχαροπλάστισσα του ύψους σου!
αχ κοπελίτσα μου να είσαι καλά…
ένα σκασμό ρόδια έχω…
λικέρ έκανα,ξύδι έκανα,με το κιλό στις σαλάτες βάζω κι ακόμα ατελείωτα είναι…
στην ώρα ήρθε η συνταγή σου…
πάω να αρχίσω το καθάρισμα…
φιλιά κι ευχαριστίες…-:))
Πρώτον τι τυχερή που έχεις ροδιά (έστω και μικρή) και φίλους με ροδιές! Δεύτερον έψαχνα συνταγή για σιρόπι ροδιού! Τρίτον, πολλα πολλά φιλιά και ευχαριστούμε για την φοβερή αναρτηση με τις τοσες ιδέες!
Αυτό συνταγή με ρόδι χαρά εδώ στο Vigo της Ισπανίας .. είναι κρύο και τη βροχή .. να ακολουθήσετε και σας προσκαλούν να μοιραστείτε τις συνταγές και το blog μου .. χαιρετισμούς Marimi
Μπορείς να μου πεις αν γι αυτό το υπέροχο σιρόπι μπορώ να στίψω τα ρόδια στον αποχυμωτή αντί στο multi; Για την ακρίβεια όχι αν μπορώ αλλά αν κάνει. Σ ευχαριστώ πολύ
Νένα
Νένα μου υποθέτω ότι θα είναι ακόμη καλύτερα στον αποχυμωτή! Εγώ τον έχω "παροπλισμένο" σε πατάρι και τα άλεσα στο multi. Αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι καλύτερα στον αποχυμωτή.
και εμεις (η μαμα και οι κορες!) βαζουμε παντα ροδια στα κολυβα.
σκεφτομουν να τα φιαξω αυριο επειδη μεθαυριο ειναι "των πεθαμενων".
γρανατινη δεν εχω φιαξει ποτε αν και θα ηθελα.
σημερα πηγα να αγορασω ροδια, € 1,25 το καθενα!
Κι εμείς Ειρήνη μου δεν νοείται να φτιάξουμε κόλλυβα χωρίς ρόδια! Α, όχι δεν θα τα αγόρασα 1.5 ευρώ για σιρόπι. Πάει πολύ γιατί η απόδοση είναι μικρή :-). Μακάρι να είμασταν κοντά να σου έστελνα ρόδια 🙂
Καλά, το λέω και το ξαναλέω: Μπλογκ Κρητικής μαγειρικής σαν το δικό σου, δεν πρόκειται να ξαναγίνει στον αιώνα τον άπαντα!
Πολλά φιλιά!!
Στέλιο σ' ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικά τιμητικό σχόλιο! Προσπαθώ…
καλη συνταγη!
η σπράιτ γρεναδινη είναι φανταστική!
Χάρηκα πολύ που διάβασα μια συνταγή τόσο αναλυτική και με τόσες βοηθητικές λεπτομέρειες. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Τώρα που σε βρήκα δεν σε χάνω!
Ανώνυμη/ε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια! Ωραία ιδέα το σπράιτ! Ευχαριστώ πολύ.
πολυ ωραια και αναλυτικη η συνταγη σου Βαγγελιω,μιας και μου εστειλαν ρογδια απο το Καστελλι λεω να την δοκιμασω σ,ευχαριστω πολυ!!!!!
Για να μην παιδεύεστε με το καθάρισμα του ροδιού.
Το κόβετε στη μέση, το κρατάτε στη χούφτα με την κομμένη πλευρά προς την παλάμη αλλά αφήνοντας ένα κενό (απόσταση), από κάτω ένα μπολ και χτυπάτε στην εξωτερική πλευρά του μισού ροδιού με μια ξύλινη κουτάλα.
Τα σπόρια ξεκολλάνε πέφτουν στην παλάμη και στη συνέχεια στο μπολ.
Τις καλησπέρες μου σε όλους.
Σιγουρα θα δοκιμασω να φτιαξω και εγω τη συνταγη..
Προσπαθησα να γινω μελος στο μπλογκ σας μα δε τα καταφερα 🙁
μολις τελειωσα το σιροπι τελειο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δεν ξερω πως τα καταφερα αλλα οταν τα σουρωσα με αυτο που εμεινε εκανα μαρμελαδα τα πιτσιρικια ξετρελαθηκαν φυσικα χωρις τους σπορους απλα ειχα πολλα ροδια
Τα τελυταία χρόνια κάνω λικερ από ρόδι με βάση διάφορες συνταγές που έχω βρεί στο διαδίκτυο με αρκετή επιτυχία, χρησιμοποιώντας σπόρια μετά από καθάρισμα των καρπών. Αναρωτιέμαι εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω απευθείας έτοιμο φυσικό χυμό ροδιού (καθαρό χωρίς προσμίξεις νερού κλπ) και σε τι αναλογίες με τα υπόλοιπα υλικά. Όποιος μπορεί να βοηθήσει τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τελεια η γρεναδινη! Ακομη και χωρις ζάχαρη, συμπυκνωμενη αρκετα, διατηρείται και πολυ καιρό. Ειδικα στο ψυγείο…
Ωραία ιδεα η χρηση για χρωματισμό!
Οσο για το χυμο, ο καλύτερος τροπος που εχω βρει ειναι με τον παλιο χειροκίνητο μύλο λαχανικών της μητέρας μου. Τον θυμάστε? Σε χοντρή σχετικά σήτα.
Ναι, περισσότερο για να αυγατήσει βάζω ζάχαρη! Κάπου πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιος μύλος και στα ντουλάπια της μάνας μου! Θα τον ψάξω. Έχω αποχυμωτή αλλά είναι μπελάς το καθάρισμά του! Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!