Vegan/vegetarian

Σταφιδωτά βουτήματα,νηστίσιμα και υγιεινά!

Σταφιδωτά βουτήματα,νηστίσιμα και υγιεινά!

Κάτι ανάμεσα σε παξιμαδάκι και μικρό κέρασμα! 

Οι ειδικοί λένε πως η τήρηση των νηστειών που επιτάσσει η θρησκεία μας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κατέστησαν την κρητική δίαιτα ιδανική για την ανθρώπινη υγεία.

Σταφιδωτά βουτήματα,νηστίσιμα και υγιεινά!

Πράγματι, παραδοσιακά οι κρητικοί τηρούσαν τις νηστείες των Χριστουγέννων, του Πάσχα, και του Δεκαπενταύγουστου , ακόμη και τις Τετάρτες με τις Παρασκευές, με μεγάλη συνέπεια γεγονός που είχε πολλαπλά οφέλη και την καλή τους υγεία. Δεν γνωρίζω αν ήταν πάντα από ευλάβεια και πίστη γιατί πολύ κυκλοφορεί στα μέρη μας η παροιμία:

«νηστεύ(γ)ει ο δούλος του Θεού γιατί ψωμί δεν έχει»…
Σταφιδωτά βουτήματα,νηστίσιμα και υγιεινά!

Όπως και νάχει το πράγμα, ιδιαίτερα η  νηστεία του Δεκαπενταύγουστου τηρείται από πολλούς ακόμη και σήμερα. Παραθέτω πρόσφατη στιχομυθία , συνηθισμένη των ημερών:

-Θα νηστεύ(γ)εις;

-Ετσά το λέω. Και να σκοντάψεις «Παναγία μου» φωνάζεις. Εκατό φορές τη μέρα Την επικαλούμαστε. Δεκαπέντε μέρες είναι όλες κι όλες και δα φάμε  και ψάρι  στσι 6 του μήνα, του Χριστού. Γρουσουζά τόχω να ψήσω κρέας ετούτεσες τσι μέρες.

-Και να τσι συβάσεις*  θέλει να νηστέψουνε κι  οι υπόλοιποι;
-Δε κατέχω ίντα δα κάμουνε. Σκιας**  κρέας δε δα βάλω στο σπίτι μου … Ανέ  θένε κρέας , να πιένουνε *** όξω  να τρώνε.
*συβάζω=πείθω
**σκιάς=τουλάχιστον
*** πιένω =πηγαίνω
Το καλοκαίρι έχει τόσα λαχανικά και φρούτα που είναι εύκολη η αποχή από το κρέας. Εξάλλου εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε την πρώτης ποιότητας πρωτεΐνη των χοχλιών μας, που η κατανάλωσή τους επιτρέπεται και στις νηστείες.
Σταφιδωτά βουτήματα,νηστίσιμα και υγιεινά!

Νηστίσιμη λοιπόν συνταγή σήμερα για να τελειώνουν και οι  περυσινές σταφίδες. Το άλλο μήνα θα έχουμε φετινές. Τα σταφιδωτά είναι ένα παραδοσιακό γλυκάκι  στο οποίο πάλι αξιοποιούνται τοπικά μας προϊόντα σε ένα υγιεινότατο συνδυασμό. Σταφίδες, σουσάμι, μέλι, καρύδια, ελαιόλαδο!Εγώ τα φτιάχνω πολύ συχνά γι αυτό και οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικές παρασκευές. Σήμερα ήμουν πιο προσεκτική στην εκτέλεση για να περάσω επιτέλους τη συνταγή στο blog.

Σταφιδωτά βουτήματα,νηστίσιμα και υγιεινά!

Παρατηρήσεις

1)Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να είναι και «του κουτιού». Παλιότερα, το καλοκαίρι στα γλυκά έβαζαν αραιωμένη συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα του μπουκαλιού. Υπήρχε και υπάρχει μια πολύ αρωματική  συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα από χανιώτκη εταιρεία. Τώρα βέβαια βρίσκουμε και καλοκαιρινά πορτοκάλια …

2)Καρυδαμύγδαλα σημαίνει ότι λέει η λέξη, αλλά και σκέτα αμύγδαλα ή σκέτα καρύδια αν δεν έχουμε και από τα δύο.

3)Καβουρδίζω πάντα όποτε μπορώ αρκετό σουσάμι αφού το καθαρίσω και το ξεπλύνω, και το διατηρώ σε ένα γυάλινο βάζο στο ψυγείο οπότε αλέθω λίγο λίγο όποτε χρειάζομαι . Ξέρετε, εμείς στην Κρήτη πασπαλίζουμε  με σουσάμι όλα σχεδόν τα παρασκευάσματα που σερβίρουμε με μέλι…

4)Επειδή πολλά υλικά θέλουν άλεσμα στο multi σ’ αυτή τη συνταγή, αλέθω πρώτα το σουσάμι, μετά τους ξηρούς καρπούς (κοφτό πάτημα για να μη γίνουν σκόνη) και στο τέλος τις σταφίδες . Η ανάποδη σειρά είναι προβληματική για ευνόητους λόγους…

5)Για να μη περισσέψει ούτε ζύμη ούτε γέμιση, χωρίστε από την αρχή τη ζύμη σε κομμάτια μεγέθους πορτοκαλιού και με το μάτι τη γέμιση σε αντίστοιχα μέρη.Βγαίνουν περίπου 8 ψωμάκια.

Αν περισσέψει πάντως ζύμη (συνήθως αυτό συμβαίνει αν τα κάνουμε σαν κουραμπιεδάκια) μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατα  παξιμαδάκια με τον τρόπο που περιγράφω στα παξιμαδάκια λαδιού.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο