Vegan/vegetarian

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα) με γιαούρτι

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

 

 

 Ένα τζατζίκι διαφορετικό!

Μια συνταγή που μας έρχεται από τα παλιά. Δροσερή σαλάτα που πολλοί την αγαπούν περισσότερο από το κλασικό τζατζίκι. Δροσερή και νόστιμη με όλα τα οφέλη της γλιστρίδας.

1-DSC_1141

Γλυστρίδα ή αντράκλα ή ανδράχλη ! Ένα χρήσιμο ζιζάνιο που κάνει πιο δροσερές τις σαλάτες μας. Εδώ και 2-3 χρόνια σε μερικές γλάστρες μου, φυτρώνει αυτό το νόστιμο και χρήσιμο χορταράκι και εγώ απλώς το αφήνω αυξάνοντας λίγο το νεράκι στις συγκεκριμένες γλάστρες! Έτσι στις μικρές ποσότητες που χρειάζεται για τις σαλάτες μου έχω γλυστρίδα δικής μου παραγωγής.

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

Ένα χορταράκι υποτιμημένο που είναι γεμάτο από χρήσιμα συστατικά. Από τα πιο ωφέλιμα της χλωρίδας μας.Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω-3 (400mgr/100gr), σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, Β-καροτένιου και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

Και τι δεν της αποδίδεται! Από επουλωτικές και διουρητικές ιδιότητες, έως φαρμακευτική δράση σε καρδιακές ανεπάρκειες, φλεγμονώδεις καταστάσεις, και γαστρεντερικές και στομαχικές διαταραχές. Χαρακτηριστική είναι η φράση: «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό». Και μάλιστα από την αρχαιότητα (Θεόφραστος ,372-287 π.Χ) ως σήμερα.

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

Στην Κρήτη την καταναλώνουμε και ωμή, τουρσί, και μαγειρευτή. Ωμή είναι ένα απαραίτητο συστατικό της καλοκαιρινής χωριάτικης σαλάτας ή αποτελεί μόνη της (ίσως με λίγο αγγουράκι και κρεμμυδάκι) δροσερή πράσινη σαλάτα σερβιρισμένη με μπόλικο λαδόξιδο!

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

Στην σημερινή εκδοχή η γλυστρίδα χρησιμοποιήθηκε σε μια πολύ εύκολη σαλάτα που μοιάζει με τζατζίκι. Ανακατεύτηκε με γιαούρτι και σκόρδο και λαδόξυδο. Όσο κι αν φαίνεται σύγχρονη, η συνταγή αυτή έχει ρίζες σε αιγυπτιακό έδεσμα του 16ου αιώνα .

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

Μη την ξεριζώνετε λοιπόν. Αντιθέτως αφήστε τη να φουντώσει. Αν δεν φυτρώσει μόνη της, βρείτε μια ριζούλα και φυτέψτε. Του χρόνου θα έχετε άφθονη. Βγάζει αμέτρητα μαύρα σποράκια και πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Είναι και αρκετά διακοσμητική την εποχή της ανθοφορίας της.

Σαλάτα γλυστρίδα (αντράκλα)  με γιαούρτι

Ο μόνος κίνδυνος που διατρέχετε από την κατανάλωσή της είναι να σας πιάσει ακατάσχετη διάθεση για κουβεντολόι. Της αποδίδουν συμπτώματα λογοδιάρροιας εξ ου και το γνωστό: «γλυστρίδα έφαγες;».Eγώ δεν το προσυπογράφω. Φάω, δεν φάω γλυστρίδα,  ανάλογα τις διαθέσεις ή δεν βάζω γλώσσα μέσα(το συνηθέστερο) ή  με πιάνει μουγγαμάρα…

1-DSC_1141

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να προσθέσουμε άνηθο ή δυόσμο.
2)Μπορούμε να ψήσουμε το σκόρδο τυλιγμένο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (αν έχουμε ανάψει το φούρνο για άλλο λόγο) και να το προσθέσουμε. Μυρίζει πιο ήπια από το ωμό και είναι σχεδόν το ίδιο νόστιμο…
3)Αν βάλουμε αγγουράκι αφαιρούμε τα σπόρια του για να μη βγάλει υγρά και μας αραιώσει τη σαλάτα ή καλύτερα χρησιμοποιούμε ξυλαγγουράκι.
4)Οι πληροφορίες είναι από:
α) http://www.cretan-nutrition.gr/wp/?p=4472&lang=el
β)Γεωργίου Ουρανία, Φυτά της ελληνικής γης στην κουζίνα μας

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο