Vegan/vegetarian

Ταχινόπιτα αλάδωτη

Ταχινόπιτα αλάδωτη

Μεγάλη Δευτέρα- μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρίθη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο μου Σαββάτο και πώς να σε περάσω απου χεις πέντε πρωινά και πέντε μεσημέρια και πέντε απομεσήμερα και πάλι μέρα είναι…

Ταχινόπιτα αλάδωτη

Εβδομάδα των παθών και ερμηνεύστε το όπως θέλετε…Φέτος ειδικά σηκώνει πολλές ερμηνείες. Τα φαγάκια λιτά και φτωχά. Παλιότερα δεν έτρωγαν λάδι όλη την εβδομάδα. Ελιές, πατάτες βραστές και οφτές, ταχινόσουπες και ντοματόσουπες , χοχλιοί βραστοί, και θαλασσινά. Η σύγχρονη νηστεία, ακόμη και στους πιο τυπικούς επιτρέπει τη Μεγάλη Δευτέρα , τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη το λάδι.

Παραδοσιακά, την Μεγάλη Τρίτη συνηθίζονται τα αγγιναροκούκια με χοχλιούς ή χωρίς χοχλιούς, και την Μεγάλη Πέμπτη τα ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα. Την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Παρασκευή κάποιο αλάδωτο όσπριο με συνηθέστερες τις φακές σούπα με μπόλικο ξύδι  αλλά χωρίς λάδι, και ντοματόσουπα με ζυμαρικό ή ρύζι.  Τα δείπνα ταχινόσουπες ή βραστάρια με ψωμί κι ελιές.Οι χοχλιοί βράζονται με αλάτι σκόρδο και ξύδι και συμπληρώνουν το νηστίσιμο κρητικό τραπέζι. Φυσικά στις μέρες μας εκτός από χοχλιούς υπάρχουν και χταποδάκια, και σουπιές, και γαρίδες, μαγειρεμένα με τρόπους που δεν χρειάζονται λάδι και σερβιρισμένα με ξύδι εις ανάμνησιν του όξους και της χολής.

Ταχινόπιτα αλάδωτη

Το Μεγάλο Σάββατο είναι τυραννικό . Από τη μια οι μυρωδιές από τσουρέκια και καλιτσούνια να γεμίζουν το σπίτι , τα κρέατα να ετοιμάζονται για το βράδυ της Ανάστασης και το μεσημέρι Πάσχα και από την άλλη η νηστεία πλήρης και αυστηρή! Μόνο ένα Σάββατο από όλα τα Σάββατα του χρόνου νηστεύεται και το λάδι, και αυτό είναι το μεγάλο Σάββατο! Ίσως γι αυτό το παραπάνω δημώδες λέει ότι είναι ατέλειωτο. Από τη μια, η νηστεία που έχει φτάσει στην κορύφωσή της, από την άλλη οι δουλειές που δεν τελειώνουν εκείνη την ημέρα. Επί πλέον, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και νωρίς αφού έπρεπε να πάνε στην Ανάσταση τα μεσάνυχτα! Ατέλειωτη μέρα λοιπόν…

Οι κρητικοί την τηρούσαν πάντα τη νηστεία. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της κρητικής δίαιτας είναι και η τήρηση των νηστειών. Η τήρηση της θρησκευτικής επιταγής είναι άλλη μία παράμετρος που συνέβαλε στην καλή υγεία των κρητικών του παρελθόντος.

Τι κάνουμε λοιπόν αν κάποιος έχει γενέθλια την Μεγαλη Τρίτη; Υπάρχουν πολλές πίτες με λάδι αλλά επειδή δεν θα φαγωθεί  όλη την Τρίτη την θέλουμε χωρίς λάδι. Και τι αντικαθιστά επάξια τις λιπαρές ουσίες σε μια πίτα  τύπου  κέικ ; Το ταχίνι !

Ταχινόπιτα λοιπόν νηστίσιμη, αρωματική , νόστιμη, με μπόλικες σταφίδες και καρύδια. Και για να γίνει πιο εμφανίσιμη κάνουμε και το νηστίσιμο γλάσσο της Νίκης από πάνω, και ψιλοκόβουμε και λίγο περγαμόντο γλασέ

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο