VIDEOS

Πλούσια παξιμαδάκια ή κέικ, με αμύγδαλα και σταφίδες (VIDEO)

Πλούσια παξιμαδάκια ή κέικ, με αμύγδαλα και σταφίδες (VIDEO)

Μία συνταγή, δύο παρασκευάσματα!

Η σημερινή συνταγή είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου και ήταν τα αγαπημένα της παξιμαδάκια. Είναι φίνα , αφράτα και γλυκά, θυμίζουν τα ιταλικά biscotti , και τα λέω «πλούσια» γιατί τα αμύγδαλα και οι σταφίδες τους είναι πραγματικά περισσότερα από όσα «σηκώνουν» τα υπόλοιπα υλικά τους. Αν δεν τα παξιμαδιάσουμε, έχουμε ένα πολύ νόστιμο κέικ αμυγδάλου!

Αντίθετα με άλλες κρητικές συνταγές, δεν περιέχουν λάδι. Ούτε όμως και βούτυρο ή μαργαρίνη. Όλα τους τα λιπαρά προέρχονται από τα αυγά τους. Λίγο πριν τη Σαρακοστή λοιπόν, οπότε θα φτιάξουμε νηστίσιμα βουτήματα, και επειδή σε λίγες μέρες έχουμε τα συναπαντήματα (επέτειο θανάτου) της γιαγιάκας μου , σας δίνω τη συνταγή της.

Πλούσια παξιμαδάκια ή κέικ, με αμύγδαλα και σταφίδες (VIDEO)

Τα υλικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες τοπικές συνταγές, είναι εκ των ενόντων του κάθε νοικοκυριού, από τα προϊόντα που οι ίδιοι οι νοικοκυραίοι παρήγαγαν.

Πλούσια παξιμαδάκια ή κέικ, με αμύγδαλα και σταφίδες (VIDEO)

Η μόνη διαφοροποίηση που έχω κάνει είναι ότι αντί ρακή βάζω κονιάκ ή κάποιο αρωματικό λικέρ, και αντί αλεύρι με μπέικιν που έλεγε η αρχική συνταγή βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Αυτό έγινε επειδή οι αρχικές ποσότητες αφορούσαν 7 αυγά και εγώ τις έχω προσαρμόσει στα 5 , ώστε το τελικό μείγμα να χωράει στην κλασική φόρμα κέικ των 28 cm. Έτσι θεώρησα ότι για να έχω την ιδανική ποσότητα φουσκωτικού είναι καλύτερα να βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Παρατηρήσεις

1) Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το μείγμα είναι τόσο αραιό, που είναι αδύνατον να πλαστεί με το συνήθη τρόπο που φτιάχνουμε άλλα παξιμαδάκια. Σ΄αυτό όμως οφείλεται και η υπέροχη υφή τους.Είναι τελικά και πιο εύκολη η παρασκευή τους μ’ αυτόν τον τρόπο.

2) Δυστυχώς δεν ξέρω τι έγιναν οι υπόλοιπες φωτογραφίες που είχα από τη συνταγή!Αυτές που έμειναν από τα τελειωμένα πλέον παξιμάδακια, τα αδικούν. Λες και κάποιος τις εξαφάνισε και από τη μηχανή και από τον υπολογιστή.Τα έφτιαξα πριν ένα μήνα και τα δημοσιεύω τώρα «εις μνήμην» οπότε έχουν ήδη τελειώσει.Σίγουρα σε ένα update, θα έχω και καλύτερες αφού σκοπεύω να τα ξαναφτιάξω λίαν συντόμως…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο