Vegan/vegetarian

Λυχναράκια: καλιτσούνια “της στιγμής” (VIDEO)

Λυχναράκια: καλιτσούνια “της στιγμής” (VIDEO)

Το διασημότερο πασχαλινό γλυκό της Κρήτης!

Και πιθανόν το πιο αγαπημένο. Παρόλο που πολλές παραλλαγές καλλιτσουνιών κυκλοφορούνε, από τα κλειστά χανιώτικα καλλιτσούνια ως τα ανεβατά που παρασκευάζονται σε όλη την Κρήτη, τούτα εδώ τα καστρινά λυχναράκια είναι εκ των ων ουκ άνευ του πασχαλινού μας τραπεζιού!

DSC_0764

Τι ζητάνε φίλοι και συγγενείς να τους κρατάμε από την Κρήτη όταν ανεβαίνουμε στην πάνω Ελλάδα; Από μια πρόχειρη στατιστική, 9 στις 10 φορές ανάμεσα στα άλλα που ζητάνε είναι τα καλιτσούνια. Αν και πρόκειται για χαρακτηριστικό πασχαλινό έδεσμα, το φτιάχνουμε πια όλες τις εποχές που βρίσκουμε φρέσκια γλυκιά μυζήθρα.

Λυχναράκια: καλιτσούνια “της στιγμής” (VIDEO)

Φυσικά ποτέ δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι.Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει όλο το χρόνο και έχει πλέον καθιερωθεί σε χαρές και σε λύπες στα κρητικά σπίτια. Τα έφτιαξα λοιπόν , αν και δεν είναι η εποχή τους, για πεσκέσι εκτός Κρήτης…

 

Αυτές οι μικρές διάσημες κρητικές ταρτλέτες που αρέσουν σχεδόν σε όλους φτιάχνονται σε πολλές παραλλαγές. Στο τετράδιό μου υπάρχουν τουλάχιστον 12 συνταγές όλες με ονοματεπώνυμο της Λ.Λ, της κουμπάρας Χ, της θείας Μ., της κ. Α, κλπ . Οι βασικές τους όμως παραλλαγές είναι δύο.

DSC_0760

Καλιτσουνάκια της στιγμής όπως τα λέμε (αν και δεν είναι της στιγμής!) και καλιτσουνάκια ανεβατά δηλαδή με μαγιά ή προζύμι. Κάθε σπίτι έχει τη συνταγή του.Υπάρχουν παραλλαγές
ανάμεσα στις συνταγές της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης.

Λυχναράκια: καλιτσούνια “της στιγμής” (VIDEO)

Στη γέμιση για μυρωδιά, άλλες νοικοκυρές βάζουν κανέλα, άλλες μαστίχα, άλλες ξύσμα λεμονιού, άλλες βάρσαμο (δυόσμο), άλλες εσάνς αμυγδάλου, μερικές τα τελευταία χρόνια εσάνς βανίλιας, άλλες συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω. Τα σχήματά τους επίσης ποικίλλουν με επικρατέστερο το γνωστό λυχναράκι στα καλιτσούνια της στιγμής και το τετράγωνο στα ανεβατά.Τα δικά μας έχουν παχύτερο φύλλο από τα μελιτίνια της Σαντορίνης γι’ αυτό δεν σηκώνουν τόσα “τσιμπήματα”.Δέκα – δώδεκα είναι αρκετά.

Λυχναράκια: καλιτσούνια “της στιγμής” (VIDEO)

Για μένα τα καλιτσουνάκια της στιγμής είναι στην καλύτερή τους στιγμή μισή ώρα μετά που θα βγουν από το φούρνο. Μ΄αρέσουν ζεστά και γι αυτό το τελευταίο ταψάκι το Μεγάλο Σάββατο το ψήνω την ώρα που τρώμε τη μαγειρίτσα ώστε να τα έχουμε ζεστά σαν επιδόρπιο. Γι αυτό προτείνω να φτιάξετε στο σπίτι σας καλιτσουνάκια, να τα δοκιμάσετε ζεστά και να δείτε τη διαφορά από αυτά που έχουν κρυώσει.

DSC_0762

Η συνταγή είναι για τα καλιτσουνάκια της στιγμής που φτιάχνουμε στο σπίτι μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Την είχα δώσει στο hungry πριν πολλά πολλάααα χρόνια μαζί με μια άλλη για ανεβατά καλιτσούνια οπότε κάποιοι μπορεί να την έχουν ξαναδεί….

Λυχναράκια: καλιτσούνια “της στιγμής” (VIDEO)
update 30-1-2011
Για όσους νομίζουν ότι κάπου έχουν ξαναδεί τη συνταγή κάπου αλλού: Την είχα στείλει στο γνωστό hungry πριν πολλά χρόνιαόπως προανέφερα.  Διαπίστωσα εκ των υστέρων, κυκλοφορεί χωρίς αναφορά στην πηγή σε διάφορα sites κατά την προσφιλή μέθοδο copy-paste (εκείνου του παλιού κειμένου που είχα στείλει και που κρατώ στο αρχείο μου) πολλών διαδικτυακών “μαγείρων”…Τουλάχιστον ας την έφτιαχναν να έβαζαν και καμιά δική τους φωτογραφία!

Παρατηρήσεις

1)Αν η μυζήθρα είναι πολύ υδαρής, τα καλιτσούνια ανοίγουν στο ψήσιμο. Γι αυτό πολλές νοικοκυρές βάζουν για μια μέρα την μυζήθρα που προορίζεται για καλιτσούνια να σταθεί σε βαμβακερή πετσέτα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά της.

2)Αντί να βάλετε τη κανέλα μέσα στη μυζήθρα μπορείτε να τα πασπαλίσετε πάνω από το αυγό. Συνήθως αυτό το κάνουν όσες νοικοκυρές βάζουν αβάρσαμο στη μυζήθρα.

3) Αν η μυζήθρα σας είναι στεγνή, και χρειαστείτε παραπάνω αυγά, μη τα βάλετε μαζεμένα, αλλά ένα ένα ως ότου επιτύχετε την επιθυμητή υφή.

4) Μια φίλη μου στην πολύ φρέσκια μυζήθρα βάζει 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου βανίλια για να τραβήξει τα υγρά.

5)Μη κρατήσετε τα καλιτσούνια πάνω από 4-5 μέρες. Ακόμη κι αν δεν μουχλιάσουν δεν είναι νόστιμα πια.Αν τα βάλετε στο ψυγείο κρατάνε λίγο παραπάνω.Βγάλτε τα όμως πριν τα σερβίρετε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

6) Μπορείτε να τα καταψύξετε άψητα και να τα ξεπαγώσετε όταν θα τα χρειαστείτε. Τότε βέβαια δεν θα τα αλείψετε με αυγό παρά μόνο την ώρα του ψησίματος.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο