Vegan/vegetarian

Φανουρόπιτα με μαγιά

Φανουρόπιτα με μαγιά

Επειδή ως γνωστόν, ουκ έρχεται μόνον, και όλο και κάτι έχω χαμένο ( από κλειδιά, ως γυαλιά, ως χαρτιά), εδώ και χρόνια κάνω φανουρόπιτες στις 25 Αυγούστου για να τις πάω στον εσπερινό του Αγίου Φανουρίου στις 26, παραμονή της γιορτής του. Όπως λέω χαρακτηριστικά, από τις 28 του Αυγούστου κάθε χρόνο αρχίζω και του ξαναχρωστώ…Η γιαγιά μου, θυμάμαι, κάρφωνε κι ένα καρφί σε μιά γλάστρα, κάρφωνε το διάβολο όπως έλεγε, για ασφαλέστερο αποτέλεσμα…Επειδή την ιστορία του εθίμου και μια ωραιότατη συνταγή φανουρόπιτας την έχει ήδη αναρτήσει η Λίλα θα συμπληρώσω ότι άλλες συνταγές έχουν 7, άλλες 9, και άλλες 11 υλικά.Έχω συνταγή και με 13 υλικά. Πάντα όμως μονός ο αριθμός τους.Δεν γνωρίζω γιατί.Μια ερμηνεία που είχα ακούσει για τα 9 υλικά  είναι ότι αντιστοιχούν στα εννιά γράμματα που έχει το όνομα του Αγίου.

Φέτος αποφάσισα να φτιάξω την “ανεβατή” μου συνταγή, αφού η Λίλα έδωσε ωραιότατη με μπέικιν.

Φανουρόπιτα με μαγιά

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να βάλουμε μαστίχα κοπανισμένη και σταφίδες και να γίνει με 13 υλικά
2)Είναι νόστιμη πίτα, κάτι ανάμεσα σε σταφιδόπιτα και νηστίσιμο τσουρέκι αν βάλουμε και σταφίδες και εγώ τη φτιάχνω όχι μόνο σαν φανουρόπιτα
3)Παρόλο που έχει μαγιά γίνεται γρήγορα και μπορούμε να τη φτιάξουμε το πρωί της παραμονής.Μέχρι το μεσημέρι έχουμε τελειώσει
4)Μπορούμε να βάλουμε 60 γρ νωπή μαγιά αντί την ξηρή.Τότε την “ανεπιάνουμε” με το κανελόζουμο, 2 κουταλιές ζάχαρη και δυό κου ταλιές αλεύρι και όταν φουσκώσει συνεχίζουμε όπως παραπάνω.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο