Επειδή ως γνωστόν, ουκ έρχεται μόνον, και όλο και κάτι έχω χαμένο ( από κλειδιά, ως γυαλιά, ως χαρτιά), εδώ και χρόνια κάνω φανουρόπιτες στις 25 Αυγούστου για να τις πάω στον εσπερινό του Αγίου Φανουρίου στις 26, παραμονή της γιορτής του. Όπως λέω χαρακτηριστικά, από τις 28 του Αυγούστου κάθε χρόνο αρχίζω και του ξαναχρωστώ…Η γιαγιά μου, θυμάμαι, κάρφωνε κι ένα καρφί σε μιά γλάστρα, κάρφωνε το διάβολο όπως έλεγε, για ασφαλέστερο αποτέλεσμα…Επειδή την ιστορία του εθίμου και μια ωραιότατη συνταγή φανουρόπιτας την έχει ήδη αναρτήσει η Λίλα θα συμπληρώσω ότι άλλες συνταγές έχουν 7, άλλες 9, και άλλες 11 υλικά.Έχω συνταγή και με 13 υλικά. Πάντα όμως μονός ο αριθμός τους.Δεν γνωρίζω γιατί.Μια ερμηνεία που είχα ακούσει για τα 9 υλικά είναι ότι αντιστοιχούν στα εννιά γράμματα που έχει το όνομα του Αγίου.
Φέτος αποφάσισα να φτιάξω την “ανεβατή” μου συνταγή, αφού η Λίλα έδωσε ωραιότατη με μπέικιν.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά
- 1 κούπα λάδι
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα ζάχαρη (και λίγη ακόμη αν είστε γλυκατζήδες)
- 1 κούπα νερό χλιαρό, μέσα στο οποίο βράσαμε
- 2 ξυλάκια κανέλα μήκους 5 εκ.
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αφαίρεσα 1 κούπα)
- σουσάμι για πασπάλισμα
UPDATE 2021: Δείτε ακόμη μια συνταγή φανουρόπιτας με μαγιά με 7 υλικά. Όσοι τη δοκίμασαν την καθιέρωσαν (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα)!
Επί το έργον
Βάζουμε τα οκτώ πρώτα υλικά για σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε τη μαγιά στο αλεύρι.
Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι ως ότου επιτύχουμε μια ζύμη που να κολλά στα χέρια, αραιότερη από του τσουρεκιού αλλά αρκετά πυκνότερη από του κέικ.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα και ξαναζυμώνουμε.Βάζουμε την ζύμη μας σε ταψάκι 28-30 νούμερο, λαδωμένο και αλευρωμένο (ή καλυμένο με χαρτί ψησίματος) , στρώνουμε την επιφάνειά της με βρεγμένα χέρια και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.Πάνω στη μισή ώρα, την σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας για να μη καεί η επιφάνειά της
Πολύ μου αρέσει τούτη η εκδοχή σου Vita. Εγώ εντελώς ξεχάστηκα και δεν έχω κάνει τίποτε. Ισως αν προλάβω το απόγευμα με την επιστροφή από την δουλειά, για να την πάμε στον κοντινό μας Άγιο Φανούρη.
Yγεία στο σπιτικό σας Vita! Η συνταγή της φουσκωτής καταγράφηκε και θα δοκιμαστεί το συντομότερο!!!!
Πηνελόπη αν πας αύριο στην εκκλησία φτιάξε την απόψε προλαβαίνεις.Αν έχεις νωπή μαγιά είναι ακόμη καλύτερη
Λίλα βοήθεια σ'όλο τον κόσμο η χάρη του.Κι εγώ κατέγραψα τη δική σου.Εγώ τις φτιάχνω και μεσοχρονίς….
Θα έλεγα κυρία μου, ότι αυτη είναι φανουρόπιτα με μαγκιά! Μπράβο! :-)))
Γεια σου πατριώτισσα! Εγώ φέτος δεν προλαβαίνω για τον Άγιο, την βάζω στα υπόψη πάντως!
Υπερπαραγωγή η φανουρόπιτα σου:))
Γεια στα χέρια σου και του χρόνου!
Κική εντάξει…της έφυγε λίγη από τη μαγκιά γιατί κατά το γούστο μου ήθελε λίγο ψήσιμο ακόμη.Στους άλλους άρεσε
Popelix καλώς ήρθες από το μουτουπάκι σου.
Big mama βοήθεια όλων μας νάναι ο Άγιος.Να βρούμε ότι μας λείπει 🙂
Να είσαι καλά Vita μου και να σου φανερώσει ότι επιθυμείς. Εγώ χθες δεν μπορούσα να κάνω μαγειρέματα, σήμερα που είναι καλύτερα η μικρή θα την φτιάξω, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιά από όλες αυτές τις συνταγές θα κάνω. Να είστε όλοι καλά
Μανουσίνα περαστικά στο μωρό σου.Τα έχουν αυτά τα μικράκια και οι μικρομάνες δεν μπορούν να προγραμματίζουν τίποτα.
Αν κάνεις τη δική μου πρόσεξε τη λίγο στο ψήσιμο.Κάνε τη δοκιμή της λάμας του μαχαιριού…
Δείχνει πολύ νόστιμη η φανουρόπιττά σου Vita. Εγώ μία φορά έφτιαξα αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε το αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή. Μου αρέσει το ότι μοιάζει με τσουρέκι και σταφιδόψωμο. Ταγαπώ και τα δύο πολύ.
Αν σου πω οτι δεν έχω φάει ποτέ φανουρόπιτα θα το πιστέψειες? Φαίνεται νοστιμότατη πάντωw, άντε και του χρόνου!
Bonsoir Ellada ton gâteau a l'air delicieux invite moi !
bisous bonne soirée
Hello gastronomie
Je vous remercie! Venez prendre une partie 🙂
Pardonnez mon français. Il est l'un de la traduction Google en français grec
Vita φιλη μου…Υπεροχα ολα ειναι εδω,,,,Μπράβο….
Σωτηρία καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ πολύ!
Φανουρόπιτα
Καλημέρα, την έχω φτιάξει την φανουρόπιτα σας και είναι καταπληκτική!!! Θα μπορούσα λέτε να την κάνω με το προζύμι σταφίδας αντί για μαγιά;
Καλημέρα! Και βέβαια! Άλλωστε όλες οι συνταγές με μαγιά στην αρχική τους εκδοχή ήταν με προζύμι! Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ, θα δοκιμαστεί με 250 γρ προζύμι και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα!!!
Την δοκιμάσατε; Πείτε μας πώς ήταν με προζύμι όποτε σας είναι εύκολο!
Καλημέρα, πριν λίγο βγήκε από το φούρνο, αρωματική, αφράτη και πεντανόστιμη. Αντικατέστησα τη μαγιά με 250 γρ. φρεσκοαναπιασμενο προζύμι και άφησα να διπλασιαστεί όλο το βράδυ. Επιτυχής λοιπόν η προσπάθεια!!!
Τέλεια! Σας ευχαριστώ που μας ενημερώνετε για την αντικατάσταση και τη σωστή αναλογία!