Vegan/vegetarian

Μια μαρμελάδα εποχής: μαρμελάδα με μπουρνέλες

Μια μαρμελάδα εποχής: μαρμελάδα με μπουρνέλες

Τα φρούτα είχαν ανέκαθεν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή των κρητικών. Οι μελετητές λένε ότι στην Κρήτη καταναλώνονται έως και τετραπλάσιες ποσότητες φρούτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλωστε η ντόπια παραγωγή είναι πλούσια σε φρούτα που προσφέρονται και για άμεση κατανάλωση και για την παρασκευή γλυκών και μαρμελάδων (δυστυχώς οι ντόπιες ποικιλίες είναι πλέον δυσεύρετες στην αγορά και όσοι τις καλλιεργούν το κάνουν κυρίως για δική τους χρήση).
Η συνταγή που θα σας δώσω γίνεται με μπουρνέλες κόκκινες ή κίτρινες ώριμες αλλά γερές και είναι εύκολη στην παρασκευή της μιας και δεν θέλει πολλά πολλά ζυγίσματα.Με τον ίδιο τρόπο έχω φτιάξει μαρμελάδα δαμάσκηνο και βανίλια.Τώρα χρησιμοποίησα τις λαχταριστές μπουρνέλες της φωτογραφίας που μου έφερε μια φίλη από το δέντρο της αυλής της. Δεν ξέρω αν ασε άλλα μέρη αυτά τα φρούτα έχουν άλλες ονομασίες, αλλά εμείς εδώ μπουρνέλες τα λέμε! Άντε, και οι λιγότεροι παραδοσιακόι να τα πουν κορόμηλα 😉 …

Μια μαρμελάδα εποχής: μαρμελάδα με μπουρνέλες

 

Παρατηρήσεις

1)Δεν βγάζουμε τα κουκούτσια πριν από το βράσιμο.Θα χάσουμε και πηκτίνη και ένα λεπτό άρωμα πικραμύγδαλου που αφήνουν στη μαρμελάδα.
2)Αν δεν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε αν έδεσε η μαρμελάδα είναι να την αφήσετε να πέσει από την κουτάλα την ώρα του ανακατέματος.Αν πέσει όλη μαζί χωρίς να ρέει, είναι δεμένη.Καλός βέβαια είναι και ο τρόπος του “δρόμου στο πιατάκι”.
Προτάσεις σερβιρίσματος (εκτός από την κλασική στη φρυγανιά): Με γιαούρτι, σε cheese cake, σε διπλά μπισκότα, σε κορμό. Η δική μου; Σε γιαούρτι 2% για ευνόητους λόγους…

 

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο